Stockholms Fria

Får ställa krav på bättre djurhållning

Många svenska kommuner har länge kämpat för att få servera mat som är producerad med miljöhänsyn och svensk nivå på djurskydd. Det har försvårats av att ett stort antal upphandlingar har överklagats av grossistföretaget Servera. Nu har Sigtuna kommun vunnit en dom i Kammarrätten i Stockholm, vilket ökar förhoppningarna hos andra kommuner.

Sigtunas kommunalråd Anders Johansson (S) är glad och lättad över beskedet. De får nu ställa krav i sina livsmedelsupphandlingar på bland annat kortare tider för transport av djur till slakt, bedövning av alla djur innan slakt och att antibiotika används endast när djuren är sjuka.

– Det känns som en stor seger och vi är glada och stolta över att ha rott det här i land. Framför allt har det öppnat stora möjligheter för andra offentliga upphandlare att med den här domen som utgångspunkt faktiskt våga ställa de här kraven. Då blir det väldigt stora volymer och den offentliga sektorn kan äntligen göra mer konsumentnytta. Den möjligheten ska vi ta vara på.

Hans råd till andra kommuner är att vara väldigt noga med formuleringarna i upphandlingsunderlaget.

– Ta hjälp av bra jurister för det kommer att granskas väldigt hårt. Motparterna kommer att försöka slå sönder alla argument.

Haninge kommun försökte införa djurskyddskrav i sin upphandling hösten 2010. De förlorade då mot Servera och har denna höst annonserat en ny livsmedelsupphandling. Den här domen är därför en god nyhet, tycker Catarina Heilborn, upphandlare och koststrateg på kommunstyrelseförvaltningen.

– Det känns jättebra. Det finns ett stort intresse i kommunen för att laga mat på ett hållbart sätt. Nu ska jag läsa igenom Sigtunamålet noga för att se hur de har bedömt.

Anna Melker (MP) är ordförande i miljönämnden i Haninge kommun och jublade när hon hörde nyheten.

– Jag är jätteglad. Det är många kommuner som har suttit och väntat på det här beslutet. Haninge kommun håller på att bygga upp en gemensam upphandlingsenhet tillsammans med Nynäshamn och förhoppningsvis fler kommuner på södertörn för att vi ska få en större organisation som vågar ta de här striderna.

Serveras marknadsdirektör Nils Berntsson menar att deras många överklaganden inte handlar om att de är emot djuromsorg.

– Det är en fullständig missuppfattning. Vi följer de frågorna noga och reviderar våra leverantörer av kött och chark för att säkerställa att vi inte har några sådana problem. Men vi inte kan förlika oss med att man ställer krav vid en upphandling som man inte verifierar och säkerställer, vilket har lett till situationer där vi som leverantörer inte har fått likabehandling.

Miljöstyrningsrådet är ett expertorgan som ägs gemensamt av staten, Svenskt Näringsliv samt Sveriges Kommuner och Landsting. De utvecklar bland annat kriterier för en miljöanpassad upphandling. Men flera kommuner som har använt sig av dessa rekommendationer har ändå förlorat när deras upphandlingar har överklagats. För varje dom går dock rättsutvecklingen framåt och ingen av de senare domarna säger att man inte kan ställa djurskyddskraven, menar Monica Sihlén som är projektledare inom området livsmedel.

– I Sigtunadomen anser rätten i Stockholm också att man kan följa upp djurskyddskraven och att Servera inte kan lida skada på grund av kraven eftersom de är objektivt utformade och inte missgynnar utländska producenter.

Under 2012 kommer Miljöstyrningsrådet att arbeta extra mycket med att stödja möjligheterna till verifiering vid upphandling och uppföljning av kontrakt.

– Vi vill hjälpa till så att det blir så enkelt som möjligt för både beställare och leverantör att leverera rätt sak. Man vill inte hamna i domstol för det drar bara ut på tiden och gynnar ingen i långa loppet, säger Monica Sihlén.

Det går att göra uppföljningar på miljökrav, även om de upphandlade leverantörerna finns i avlägsna länder. Det har Sveriges landsting visat genom att hitta nya sätt att samarbeta vid inköp av varor till vårdområdet. Gustav Andersson (C) är ordförande i Stockholms läns landstingsstyrelses miljö- och skärgårdsberedning och menar att det finns det en stor vinst i att jobba gemensamt.

– När alla landsting i Sverige går ihop då har man ekonomiska resurser för att se till att kontrollen bedrivs på plats. Det har redan lett till att landstingen har brutit vissa leveranskontrakt eftersom tillsynen har visat att uppdragstagarna inte har levt upp till de krav som har ställts. När vi vågar säga upp avtal så det leder till ett tryck på producenterna.

Han tycker det är bra att debatten om lagen om offentlig upphandling finns och att en statlig utredning är på gång.

– För det ska inte vara så att vi blir hindrade i våra politiska ambitioner att bidra till en bättre miljö eller andra politiska mål. Det måste gå att ställa de krav som driver utvecklingen åt det håll vi vill.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Borgarna plundrar allmännyttan”

Försäljningarna av allmännyttans hyresområden i Stockholm har fyllt bostadsbolagens kassakistor till bredden. 1,3 miljarder kronor ska plockas ut från bolagen. Långt mer än vad den nya lagen om allmännyttan medger, anser Hyresgästföreningens jurist.

Nytt kvinnofridspolitiskt program klubbat

Stockholms stad har fått ett nytt kvinnofridspolitiskt program. Ett viktigt styrdokument för stadens nämnder och bolag menar socialborgarrådet Anna König Jerlmyr (M). Många vackra ord men lite innehåll, tycker oppositionen.

Protester mot stora fritidsgrupper

Barngrupperna i länets fritidshem blir bara större och större. Nu har det gått över smärtgränsen, tycker många föräldrar och anställda i Stockholm. Därför lämnade Lärarförbundet och Kommunal förra veckan över protestlistor med 3 200 namnunderskrifter till Lotta Edholm (FP), Stockholms skolborgarråd.

”Det är en oroande utveckling”

Den borgerliga majoritetens beslut förra veckan att sälja nästan 3 000 av Stockholms allmännyttiga lägenheter har väckt upprörda känslor hos både den politiska oppositionen och hyresgästerna. Besluten föregicks av en hemlig process som nu har anmälts till såväl polis som Stockholms stads revisorer.

Så vill länsstyrelsen förbättra luften i Stockholms innerstad

I Stockholmsluften finns mängder av partiklar som kan orsaka astma, allergier, olika lungsjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och stroke. I maj förra året fälldes Sverige i EU-domstolen för att under flera år ha överskridit gränsvärdena för hälsofarliga partiklar, så kallade PM10. Nu har länsstyrelsen tagit fram ett nytt åtgärdsprogram som ska ut på remiss.

© 2024 Stockholms Fria