Stockholm enda landsting som inte subventionerar glasögon till barn | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Stockholm enda landsting som inte subventionerar glasögon till barn

Av alla landsting i Sverige är det bara Stockholms läns landsting som inte delar ut någon form av ekonomiskt bidrag till barn som har behov av glasögon. Det är något som föreningen Majblomman länge velat ändra på. I måndags gav sig även optikkedjan Smart-eyes in i debatten genom att erbjuda alla barn mellan 0–8 år med läkarintyg gratis glasögon.

I landstinget finns endast två partier som klart uttalat sig för att återinföra glasögonbidrag för barn i Stockholms län, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. Socialdemokraterna, som satt vid makten när bidraget togs bort år 2004, och Vänsterpartiet, har nyligen lagt motioner om att en utredning bör göras för att ta reda på hur stort behovet är. Moderaterna, Centerpartiet och Folkpartiet vill inte ha någon ändring alls.

Ett flertal rapporter, som Majblomman publicerat, visar att många barn som behöver glasögon inte får det. Deras vårdnadshavare har inte råd. Lena Holm, generalsekreterare för föreningen Majblomman:
– Vi har sett en betydande ökning av familjer som söker pengar från Majblomman till glasögon.
Lena Holm och Majblomman driver frågan att glasögon till barn ska vara en rättighet, på samma sätt som hörselskadade barn har rätt till en hörapparat.
– Barn som hör dåligt får hörapparat, och tandvården är gratis. Det är jättebra, så ska det vara. Och samma bör gälla när man ser så dåligt att man behöver glasögon.
– Vi har skrivit till Socialstyrelsen och bett dem redogöra för om myndigheten ser på synfel som ett funktionshinder hos barn i grundskoleåldern.

Från politiskt håll hävdar man att de som inte har råd till glasögon kan vända sig till den kommunala socialtjänsten för att få hjälp. Hur ser du på det?
– För att få pengar till glasögon från socialtjänsten måste man först göra en utredning för att bli klient.
Lena Holm menar att det inte är den löpande ekonomin som är svag hos barn i resurssvaga familjer, utan att det är marginalerna som är små eller obefintliga. Ett exempel på det är när barn plötsligt är i behov av nya glasögon.
– Innan familjen lyckas få ihop pengar till saker utöver det löpande kan det bli en lång väntan för barnet.
– Man måste beakta att barns överlevnadsstrategier bland annat handlar  om att de delar ansvaret för familjens svaga ekonomi och uttrycker att de inte behöver, inte vill ha eller inte tycker om.

Lena Holm betonar att Majblomman menar att detta egentligen inte är en barnfattigdomsfråga utan att barn har rätt till medicinsk behandling och hjälpmedel vid funktionsnedsättning enligt hälso- och sjukvårdslagen.
Stig Nyman, ledamot i landstingsstyrelsen för Kristdemokraterna, berättar att partiet i flera år försökt få med sig sina allianskollegor för att återinföra bidraget.
– Vi har inte varit särskilt framgångsrika hittills, men till nästa års budget ska vi försöka igen och då ska vi inte ge oss.

Rasmus Jonlund, pressekreterare för Folkpartiet, berättar att de inte vill åter-införa glasögonbidraget.
– Vi anser inte att det är en prioriterad fråga. Stödet togs bort för att det kostade mer att administrera än vad som betalades ut i stöd.

Landstinget gick hundratals miljoner i plus. Borde det inte finnas pengar till det?
– Vi står inför stora investeringskostnader inom sjukvården. Vi har en försvagad ekonomi. Det finns inte pengar till det.

Det är gratis för de med hörselfel och vi har gratis tandvård. Varför bör inte de med synfel få stöd?
– Det finns andra vägar för det. Är man ekonomiskt utsatt finns det möjlighet att få ekonomiskt bistånd via kommunernas socialtjänst.

Miljöpartiet vill återinföra bidraget och framhäver att de, till skillnad från Kristdemokraterna, har finansierat det i sitt budgetförslag.

Hur ser ni på att bidraget kan komma att kosta mer i byråkrati än vad som betalas ut?
– Det spelar ingen roll. Det viktiga är att barn som har behov av glasögon får det, säger Helene Öberg, som är talesperson för Miljöpartiet i Stockholms landsting.

Fredrik Wistrand, vd på optikkedjan Smarteyes, uppger att det var Majblommans rapport Majblomman om skolbarns rätt till glasögon som fick företaget att dela ut gratis glasögon.
– När jag läste detta blev jag förvånad. Vi har fri tandvård för barn och ungdomar och hör våra barn dåligt får de hörapparat från landstinget.

Ni är ett företag som ska tjäna pengar. Varför gör ni det här?
– Det är klart vi vill tjäna pengar på det vi gör och vi hoppas att föräldrarna och barnen som kommer till oss även i framtiden ska välja oss när de köper glasögon.

Fredrik Wistrand passar även på att ge en känga åt landstinget som han menar alldeles för lätt gått på branschens prissättning.
– Det är klart att det blir stora kostnader för byråkratin när olika glas ger olika bidrag. Landstinget borde sätta press på branschen och kräva samma pris oavsett glas.
Han menar att optikerbranschen är skråliknande, att man sätter olika pris på glas inte för att det kostar mer att slipa på det ena eller andra sättet utan för att få kunderna att betala mer.

Fakta: 

Hur ser bidragen ut idag?

I dag varierar möjligheten till glasögonbidrag till barnen beroende på var i Sverige de bor. I Stockholm finns inget glasögonbidrag. I Gävleborg, Norrbotten och Västmanland är glasögonglas för barn till och med sju års ålder gratis. I övriga landsting varierar glasögonbidragen mellan 250-1 300 kronor.

I dag är det inga landsting som subventionerar glasögon efter den dag barnet fyllt sju år.

Källa: Majblomman

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Stan kan få kvinnomuseum

Umeå har ett. Snart kanske även stockholmarna. ”Det finns ju inte bara ett manligt museum”, säger Ann Mari Engel som vill ha ett museum för kvinnorörelsens historia.

Nya valregler hade gett Fi 5 mandat

Val 2014

SD fick 6 mandat, Fi och C bara 3 mandat var – trots att SD inte fick mer än 0,6 repektive 0,5 procent fler röster i kommunvalet i Stockholm.

© 2021 Stockholms Fria