Så blir du en vinnare i ordspel | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Så blir du en vinnare i ordspel

Vill du spöa pojkvännen eller kanske din lärare i Wordfeud, Betapet eller på brädet vid köksbordet? SFT:s reporter Andreas Ericsson har besegrat en handfull svenska mästare i Scrabble och guidar dig här till framgång i ordspelandet.

För kanske ett år sedan började jag lägga märke till ett nytt fenomen i Stockholms kollektivtrafik. Människor satt djupt försjunkna bakom sina smarta telefoner, inte för att bevaka sina vänner på Facebook, utan för att klura, vända och vrida på bokstäver för att bilda de mest poänggivande orden i Wordfeud.

Från att ha varit en företeelse för de mest inbitna ordnördarna, personer som i det närmaste kan tillverka vispgrädde med hjälp av språkets pusselbitar, till att ha exploderat till en folklig rörelse.

För den som spelat Scrabble och kanske även tävlat under ett antal år och som knappt kan läsa en vanlig text utan att bryta ner den till spelbara beståndsdelar, är det med delade känslor som ens specialintresse blivit till ett folknöje.

– Eftersom jag ofta åker ner till Skåne ser jag folk sitta och spela på sina mobiler. Jag ofta lust att gå fram till folks mobiltelefoner och förklara hur man ska spela, berättade Johan Berner när han höll en föreläsning på Tekniska museet som gick under namnet Så blir du bättre i Wordfeud tidigare under vintern.

Johan från Norsborg har i egenskap av ordförande i Scrabbleförbundet fått ge massor med intervjuer det senaste året och är en av de mest erfarna spelarna i landet.

Men någonstans har nog Wordfeud både för mig och för ordförande Johan Berner en bit kvar för att kunna tas upp som medlem i den riktigt sekteriska gemenskapen. Johan och andra inbitna utövare såg under förra året till att den hemsnickrade ordlistan byttes till ordspelarnas bibel: Saol, den 13 upplagan.

Anledningen till de rättrognas något skeptiska hållning till Wordfeud och liknande varianter såsom det nya Alfapet, beror främst på spelplanen. Det ska vara klassiskt, enligt de konservativa. I slump och andra varianter utökas det redan befintliga turmomentet ytterligare.

Wordfeudplanens utformning kan bestraffa den riktigt kreative spelaren, som kan många och långa ord, konstaterar Johan Berner. Inte heller tilldelas det lika många bonuspoäng för en rullning – när man lägger ut samtliga bokstäver. Det är lite som att bara få dra ett munbloss när man är riktigt röksugen.

Alfapet? Scrabble? Wordfeud? Betapet?

Helt nyligen kom ett svårt dråpslag för de som vill spela Scrabble på nätet och för de hundratalet tävlingsspelare som lägger ner en väsentlig del av sin fritid på att utveckla sig som spelare.

Det stora spelföretaget Mattel tillverkar inte bara Barbiedockor. Man köpte också rättigheterna till Scrabble utanför Nordamerika under 1990-talet. Fram till dess ägdes licensen av Alga, som tvingades ändra utformningen av spelplanen på ett vis som inte anses vara acceptabelt inom ordspelskretsar. Pilar hit och dit, dessutom kan man få minuspoäng – och hur många svenska ord innehåller ett Q?

Mattel har troligtvis med allt högre blodtryck bevittnat ordspelsboomen i Sverige – utan att tjäna pengar på den. Nu har det under årens lopp riktats intern kritik från Scrabbleförbundet mot Mattel. Barbiedocksföretaget har inte lagt många strån i kors för att marknadsföra eller popularisera spelet, heter kritiken. Scrabblebräden har inte precis varit en stapelvara i leksaksaffärerna.

Det innebär att den välbesökta spelsidan Betapet tvingats till grundläggande omstuvningar både vad gäller spelplanen och valören på bokstäverna. Den genomsnittlige utövaren som ser ordspelandet som ett behagligt tidsfördriv kanske knappt höjer på ögonbrynen åt förändringarna. För den inbitne är det lite som om Mattel förbjuder människor att använda sig av den runda fotbollen och tvingar folk att sparka på en oval rugbyboll vars aviga studsar är svåra att förutsäga.

Hakningar – spelets fundament

När du lägger ut ett ord bör du lära dig vilka möjligheter det finns att förlänga ordet – åt båda hållen. Att man kan förlänga INGE till INGEN känner alla till. Färre vet att man även kan koppla på ett Y, till INGENY. Men det är överkurs och eftersom det bara finns ett Y i brickpåsen är sannolikheten mycket låg. Bättre då att lära sig de vanliga men ändå kluriga hakningsmöjligheterna.

Ett intressant exempel är HA/HAN/HAND/ HANDS/HANDSÅ/HANDSÅG (se bildsviten här intill). Spelar du den böjda varianten går det naturligtvis att slänga på ett genitiv-s också.

Glöm inte att man kan lura sin motståndare genom att haka på bakifrån. När din motståndare lägger PEN är det lätt att tänka PENG, men kom ihåg att det även går att lägga ÅPEN. Om du vill ge din motståndare PRYGEL är det nyttigt att känna till SPRYGEL. Möjligen kan du någon gång briljera med att läggs Ä/DELFISK på ett liggande DELFISK.

Kanske kan du på det viset nå ett par bonusrutor, genom att haka på ordet ovanifrån. Ofta fungerar också ett I, som I/HÅG, I/FRÅN, I/KRAFT, vilket är lätt att glömma. Guldstjärna för den som först lägger KRYP och sedan följer upp med SKRYP.

Möjligheterna är oändliga. Börja med orden som består av två bokstäver och arbeta dig uppåt i din kunskapsstege. Tävlingsspelare sitter regelrätt och pluggar in ord.

Ordkunskap

De flesta av oss har gått i skolan på olika nivåer, läst tidningar, böcker och kanske löst korsord. Men ska du krossa kommer du att behöva utöka din vokabulär till långt utöver det vardagliga. En fördel är att du inte behöver känna till ordens betydelse och du behöver därför inte heller överbelasta din hjärnas hårddisk.

Läs floror. Ymnigheten när det kommer till blommor och växter är riklig i Saol. LÖKTRAV, RÖLLEKA (som även går att stava med ett l) och NOSSEROT är för en scrabblare lika vardagligt som hammare och spik för en snickare.

Men akademikerna som bestämmer urvalet i Svenska akademins ordlista tycks inte vilja svärta ner sina välmanikyrerade fingrar med mer än blomjord. Hantverkstermer är till exempel mer sällsynta. Slagborren lyckades komma in först i den senaste versionen av Saol, som uppdaterades 2008 – trots att det hushållsnödvändiga verktyget funnit på marknaden större delen av 1900-talet.

Återstår att se om den fenomenala borrhammaren får komma med i nästa uppdatering. Att sätta sina bakre överarmsmuskler i arbete sorteras kanske inte in under devisen Snille och smak. Biceps finns visserligen med, men inte triceps.

En nibbel, som kan tugga sig igenom en oljetank av stål, existerar inte i akademiens föreställningsvärld. Kanske seglar de mycket på sina semestrar, för seglings- och båttermer är vanligt förekommande. För att inte tala om finkultur och speciella litterära strömningar. Visste du det inte innan vet du det nu: den holländska boktryckarfamiljen från 1600-talet har blivit förärade med två olika stavningar: ELZEVIER och ELSEVIR.

Inte heller sporttermer är direkt överrepresenterade. Kung Carl XVI Gustav och rubrikfavoriten Pippa Middleton har gjort det: stått i något av Vasaloppets många startled. Men Horace Engdahl har troligen inte stavat sig mellan Sälen och Mora, för ordet startled finns inte med.

Under en turnering i Göteborg för några år sedan fick jag plocka upp ordet felstuds från brädet, absurt nog. Undrar vad pingisspelaren J-O Waldner skulle säga om den saken. (När man spelar live påminner spelet en del om poker: bluffar och syningar är tillåtna).

Att inte exakt samtliga svenska ord får plats mellan pärmarna i Saol är fullt förståeligt. Men ibland kan man ifrågasätta urvalet, eftersom det ska vara en spegling av det svenska språket. Men vilken medborgare som helst är fri att föreslå nya ord till Saols redaktion: http://spraakdata.gu.se/saol.

Antal bokstäver?

Lär dig hur många bokstäver det finns och hur många av varje sort. I Scrabble finns det sammanlagt 100 brickor, varav två är jokrar där du själv bestämmer vilken bokstav som ska representeras. Wordfeud har 104 bokstäver och därmed en lite snällare fördelning mellan vokaler och konsonanter.

Vetskapen kan vara guld värd i slutskedet av en jämn match. Har din moster som skrutit om sin ordkunskap Z kvar på hand, tillsammans med hopplösa bokstäver?

Scanna av brädet, lås spelplanen och låt henne sitta kvar med Svarte Petter – det ger dig pluspoäng och henne minuspoäng om du går ut med dina kvarvarande bokstäver. Det är tillåtet att ha en avprickningslista för att hålla koll på vilka bokstäver som spelats.

Brickbalans?

Naturligtvis ska du plocka poäng, lägga fina ord och ha roligt när du spelar. Men ska du höja din nivå måste du tänka ett eller två steg längre.

När du lägger ut ett ord, låt oss säga RÖJA, vilket ger dig hyfsat betalt – vad får du då kvar för bokstäver? Vi ponerar att du sitter kvar med ZHM. Vad händer om du sedan drar upp LKHI? Inte särskilt roligt, eller hur? Dessutom kan spelet ha utvecklat sig till att flera läskiga bonusrutor närmar sig. Då vill du inte sitta med ospelbara bokstäver. Det kallas för brickbalansering.

Kanske hade du kunnat bli av med den jobbiga bokstaven Z istället på ett liggande E genom att spela AZER och sparat J till ett bättre tillfälle? Spelet är fullt av dessa våndor och övervägningar och några exakta svar på hur man ska spela finns naturligtvis inte.

"Jag får inga vokaler"

Glöm offertänkandet när du spelar och försök tänka logiskt och strategiskt. Håll huvudet kallt. Den psykologiska aspekten av spelet är betydande, vid sidan om skickligheten, slumpen och turen.

Visst hör det till vanligheten att man tycker att Scrabblegudarna hånler mot en när brickorna fördelas, eller när man drar dem ur påsen. Men antalet vokaler och konsonanter är som sagt konstant. Och precis som i poker är det ungefär samma personer som briljerar och vinner i slutändan, med få undantag. På Betapets topplista översta skikt dominerar irl-spelarna – trots att det går att fuska på olika vis när man spelar över nätet.

Har du till exempel bara en vokal på ditt ställ kan du med fördel spara den och försöka plocka poäng genom att försöka kila in dina konsonanter vid vokaler som redan ligger på brädet.

Har du det motsatta problemet är det bra att känna till vokaltäta ord som EVOE, ALOE, IBIS, TEE och liknande. Det kallas för att göra en vokaldump.

Skiter sig allt kan du alltid byta fram tills det är sju brickor kvar i påsen.

När du lägger ut samtliga bokstäver som du har på handen kallas det för att rulla. Den här guiden har inte möjlighet att på något vis vara heltäckande – man skulle kunna skriva en hel bok om fenomenet. Men rullningen ger en alldeles speciell tillfredsställelse, förutom de nödvändiga bonuspoängen. Likaså kan det bli en förbannelse och osund fixering som har fått den bäste spelaren på fall, när hen förgäves jagat den sista felande pusselbiten.

Särskilt vanligt att falla i rullningsfällan är när en spelare dragit upp en eller båda blanka brickorna, jokrarna.

Här nöjer jag mig med ett exempel. Det är klokt att samla på bokstäverna STEARIN, som också kan bilda anagrammet RETSINA.

Det här är inte bokstäver som Scrabblegudarna nödvändigtvis låter regna ner. Ofta tvingas man så att säga karva fram dem. Här kommer brickbalanseringen till stor nytta. Men det är ett ständigt avvägande. Ska man spara på bokstäver som är rullningsvänliga, maximera sina poäng i varje drag, eller försöka hitta en gyllene medelväg?

Med bokstavskombinationen STEARIN kan du dessutom hitta en handfull andra rullningar om rätt bokstav redan finns ute på brädet: STEARIN + N = INNERSTA, + K = KANISTER, + V = REAVINST, + A = SATINERA, + O = SENIORAT, + T = SNATTERI, + S = SNITSARE och STANSERI.

På scrabbleförbundets hemsida finns en mängd listor där man kan lära sig nyttiga ord.

I engelsk Scrabble spelar man med böjningar. När Svenska scrabbleförbundet anordnar rankade turneringar gäller grundform (och starka böjningar). Det finns undantag i Saol som är spelets rättesnöre, men vi går inte närmare in på det här.

Dock är det populärt att spela den böjda varianten på nätet eller på Wordfeud. Spelen skiljer sig åt en del. Bokstaven S blir till exempel plötsligt väldigt åtråvärd. Att rulla blir betydligt enklare och stängda bräden kan i högre grad låsas upp.

Den här guiden har skrivits med fokus på oböjd scrabble. Just nu, efter att Matell spänt sina muskler, går det bara att spela den varianten på den i det närmaste insomnade betalsajten ordspel.se.

Betapet har en spelplan som, med lite positivt tänkande, något påminner om den ursprungliga, vid sidan av de slumpade varianterna.

Jag har inte direkt berört poängberäkningen. Men det krävs inte någon direkt avancerad matematik för att räkna sig fram till poängvärdet. Trots det är det påfallande många personer med vetenskaplig bakgrund skickliga. Risken att du tvingas sitta mitt emot en doktor i matematik eller teknisk fysik är ganska stor.

När man närmar sig elitnivån är ett analytiskt sinne värdefullt. Men också det kan man träna upp. Bland de svenska mästarna de senaste åren finns även biblioteks- och lärarstudenter.

När det gäller spelare från Stockholmstrakten vann Gunnar Andersson från Solna svenska mästerskapen i Scrabble två år i rad i mitten av 2000-talet och Johan Rönnblom från Skärholmen lyckades bibehålla koncentrationen under de tre tävlingsdagarna 2010.

Rekommenderade artiklar

Marinas svåra kamp mot kraften

Under 20 år levde Marina Ljung med Tourettes syndrom, utan att veta vad det var för fel. Den forna popstjärnan räddades av en slump.

© 2018 Stockholms Fria