Pedagogik i centrum | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Pedagogik i centrum

En knutpunkt för att nätverka och utbyta tankar och idéer i förskolan. Idag öppnade Pedagogiskt centrum i Skarpnäck och många hade kommit för att låta sig insprireras. Men mindre barngrupper i förskolorna i Skarpnäck ingår inte i framtidsplanerna för stadsdelen.

Det var en nyfiken grupp som fick trängas i lokalerna i Skarpnäcks stadsdelsförvaltning. Pedagoger från hela Stockholm hade kommit för att titta på de olika projekten och bilderna som både barn och vuxna sammanställt.

Karin Furness, bildlärare, som arbetar på centret med bland annat forskning och dokumentation, berättar att centret erbjuder en unik mötesplats för alla förskolor i området.

– Vi har varit på flera olika platser förut, men det här är mycket mer ändamålsenliga lokaler, mycket mer praktiska. Det känns jätteroligt för oss.

Sonny Österman (M), ordförande i Skarpnäcks stadsdelsnämnd, är också positiv till centret.

– Vi har ju sex olika förskoleenheter i Skarpnäcks stadsdel. Nu har vi en bra möjlighet att knyta ihop band mellan de olika förskoleenheterna. Det leder till ett bättre och tätare samarbete mellan förskolorna.

Pedagogiskt centrum kommer att fungera som mötesplats för de 38 kommunala förskolorna i Skarpnäck, och en återviningscentral med material för förskolorna är under uppbyggnad.

Kostnaden för hela projektet är låg, säger Sonny Österman.

– Den kostar inte särskilt mycket för oss. Vi hyr hela kulturhuset iallafall. De här lokalerna har vi hyrt sedan innan.

Men när det gäller de tidigare uppmärksammade problemen med de överfulla förskolorna kommer inte Skarpnäck att få mindre grupper.

– Nu till augusti kommer vi att öppna tio nya barngrupper. Sju i Kärrtorp och tre i Bagarmossen. Just här på Skarpnäcksfältet så har vi inte lika hårt tryck som i Kärrtorp och Bagarmossen, säger Sonny Österman.

Karin Furness säger att det inte behöver vara ett problem med stora grupper i förskolan.

– Det är aldrig så enkelt att det bara handlar om barngruppsstorleken på förskolorna. Det handlar mycket mer om organisation och vad barnen har att göra om det ska vara en intressant verksamhet för dem. Det är det vi försöker utveckla.

Rekommenderade artiklar

Mystiska allergiska reaktioner skapar oro

Trots hjälp från en mängd experter har Fortum Värme fortfarande inte kommit fram till vad som har orsakat de allergiska reaktionerna hos 46 av arbetarna på verket. Enligt facket är personalen orolig.

”Bostadsbolagens krav leder till segregation”

Många av de kommunala bostadsbolagen i Stockholm ställer särskilda krav på sina hyresgäster. Det gäller att ha goda referenser och hög inkomst, ofta motsvarande tre gånger årshyran. Krav som kan stänga ute många samhällsgrupper, menar kritiker.

Förundersökningen läggs ner

Avknoppningshärvan i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd verkar ha fått ett slut. Förundersökningen om grov trolöshet mot huvudman läggs ner.

Regeringen vill bygga Österleden – trots kritik

Stockholms politiker har precis börjat med planeringen av den nya sträckningen av tunnelbanan till Nacka. Nu vill regeringen att tunnelbanan byggs ihop med den nygamla motorvägen Österleden. Ett förslag som möter hårt motstånd.

Hallå där...

Ann-Marie Näslund, grundare av naturligsyn.se och som med hjälp av den internationellt etablerade synspecialisten Leo Angart anordnat work shops i Stockholm under veckan där man har kunnat träna sig till bättre syn.

© 2018 Stockholms Fria