Lennart Fernström

Inledare


Lennart Fernström
Fria Tidningen

Glad påsk?

I dag under påskaftonen äter vi cirka 6 miljoner ägg i timmen i Sverige. Under hela påskveckan äter vi ungefär 2 000 ton. Det är mer än dubbelt så mycket ägg som en vanlig vecka.

För att detta ska vara möjligt sitter i Sverige 6,5 miljoner hönor inspärrade i äggfabriker. Av dem sitter drygt två miljoner i burar. De har en yta som inte är större än ett A4-papper och två decimeter högt i tak att ”röra sig” på, vilket gör det omöjligt för dem att sträcka på vingar och ben. Resten av de 6,5 miljoner hönsen trängs istället i stora salar, de kallas för ”frigående”. Hönorna ges i denna miljö ingen möjlighet att få utlopp för sitt naturliga beteende, så som att picka och krafsa i marken, vilket bland annat leder fjärderhackning.

När du väljer påskmat, liksom alla andra dagar du funderar på att äta ägg, väljer du om du vill stödja denna industri eller om du vill bidra till en utveckling där vi slutar tortera och förtrycka hönor. Glad påsk.

ANNONSER

© 2024 Stockholms Fria