Occupy vräkta från Rålambshovsparken | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Occupy vräkta från Rålambshovsparken

I onsdags vräktes Occupy Stockholm igen. Denna gång från Rålambshovsparken.

I onsdags vid 14-tiden meddelade polis att lägret skulle tas bort. Ockupanterna fick endast 30 minuter på sig att avlägsna sig från platsen. Men ingripandet gick lugnt till, enligt ockupanten Joar Nordenström som var på plats vid vräkningen.

Hur gick ingripandet till?

– Polisen kom dit och sa att ”nu är det dags” i princip. Sedan meddelade de att tältet skulle vara borta inom en halvtimme. Först skulle polisen ta ner tältet men i slutändan fick vi ta ner allting själva.

Varför fick ni flytta?

– När vi sökte tillstånd för ockupationen så sökte vi som ett demonstrationstillstånd med tält. Vi fick ett demonstrationstillstånd till juli för att vara på platsen, däremot fick vi avslag på tältet. Vi fick inte ha några ”fasta strukturer” på platsen, alltså inga banderoller eller möbler.

Hur känns det?

– Det känns ju märkligt att det kom så plötsligt. Vi har vetat att vi fått avslag på tältet, och vi har överklagat det beslutet. Men igår vi fick höra att beslutet inte går att överklaga.

Hur ser era framtidsplaner ut?

– Vi har ett extrainkallat möte idag, torsdag, kockan sex. Det finns ett beslut för en ny plats men vi kommer diskutera mer om det kväll. Platsen för fortsatt ockupation är hemlig än så länge, säger Joar Nordenström.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

”Det är grunden för diskriminering”

För få niondeklassare i Järvaområdet når målen i alla ämnen. Anledningen är att många elever har utländsk bakgrund, menar Börje Ehrstrand som är rektor på Rinkebyskolan. Men Mohamed Hagi Farah från Järva föräldraallians som tycker att skolorna ställer för låga krav.

"Fint folk ockuperar Rinkeby"

Media fanns på plats för att bevaka när ”integrationsproffsen” diskuterade främlingsfientlighet i Rinkeby på onsdagen. På kvällen, när SVT packat ihop sina kameror, diskuterade järvaborna realpolitik, snarare än integration.

"Det var folk som ropade hora men de vågade inte komma fram"

Till skillnad från förra året gick Kvinnors nätverks manifestation under onsdagen i Tensta lugnt till, bortsett från en del glåpord och missnöje från några förbipasserande män.

– Islamisterna är rädda för att tappa kontrollen över området, säger Leila Qaraee, samordnare för Kvinnors nätverk.

Occupy Stockholm intar Rålambshovsparken

Nu har det beslutats att Rålambshovsparken kommer att bli den nya platsen för en fortsatt ockupation.
– Vi vill ha en permanent långsiktig mötesplats, säger aktivisten John Fogelvik.

Occupy Stockholm avhysta från Brunkebergstorg

Under onsdagsförmiddagen revs platsen där Occupy Stockholm tältat sedan oktober förra året. Ockupanten Samuel Andersson, 19, var en av många som var chockade och ledsna över att polis utan förvarning dök upp i morse.

© 2021 Stockholms Fria