Capio blir kvar på S:t Görans sjukhus | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Capio blir kvar på S:t Görans sjukhus

Capio får fortsätta driva S:t Görans sjukhus. Men det är inte bara om affären gått rätt till eller inte som oroar facket. Capios vinnande bud är 120 miljoner kronor under vad de nu har i ersättning från stockholmarna.

Stockholms landstings hälso- och sjukvårdsnämnd beslöt i förra veckan att Capio får fortsatt förtroende att driva S:t Görans sjukhus. Vilket får Kevin Thompson, ombudsman för Kommunal Stockholms län, att dra en lättnadens suck över.

–Vi har samma arbetsgivare kvar och slipper oron för att byta. Det är den allmänna stämningen hos personalen.

Fast det finns en oro för framtiden - hur ska den minskade intäkten klaras av? Budet Capio vann med är 120 miljoner kronor lägre per år jämfört med dagens avtal. Enligt Capios vd Britta Wallgren kommer den minskade intäkten kompenseras av minskade utgifterna, så mycket att man i realiteten inte behöver spara.

_ Genom exempelvis färre infektioner så kortar man vårdtider och minskar kostnaderna. Vi kommer att se om vi kan effektivisera sjukhusets IT-system så att vi kan spara på administration och lägga mer resurser på patienter. Även mindre avkastning kommer att bidra till att minska utgifterna. Vi har lagt tuffa kvalitetskrav.

Kevin Thompson berättar att facket har pågående samtal med Capio.

- Vi satt så sent som i dag i möte med Capio. Från Kommunal sida har vi krävt att man i första hand måste se över Capios vinstmarginaler, säger Kevin Thompson.

Enligt Kevin Thompson råder det en enighet med Capio om att inga personalminskningar ska ske utan de minskade intäkterna just ska ske genom att minska kostnaderna.

Det största problemet med upphandlingen är vilka konsekvenser den får för framtidens sjukvård i länet, menar Kevin Thompson. Det pris som Capio lämnat kommer att bli norm för de pengar som alla sjukhus får för sin drift.

– På sikt påverkar den här upphandlingen verksamheten för alla sjukhusen inom Stockholms landsting. Priset på upphandlingen är en prissänkning med fem till sex procent, sedan blir det ytterligare besparingar för varje år framåt.

Dessutom, menar Kevin Thompson, har alla akutsjukhus redan i dag ett effektiviseringsmål på två procent årligen.

– Lägg också till att Stockholm varje år ökar sin befolkning och att vi lever allt längre. Det blir lite anorektiskt för framtiden, konstaterar Kevin Thompson.b

5 Upphandlingen omfattar driften av S:t Görans sjukhus från 2013 till 2021, med option till förlängning i fem år. Kontraktet beräknas vara värt minst 15 miljarder kronor och är därmed den största upphandlingen av vård som hittills skett i Sverige.

Fakta: 

Upphandlingen omfattar driften av S:t Görans sjukhus från 2013 till 2021, med option till förlängning i fem år. Kontraktet beräknas vara värt minst 15 miljarder kronor och är därmed den största upphandlingen av vård som hittills skett i Sverige.

Rekommenderade artiklar

Stan kan få kvinnomuseum

Umeå har ett. Snart kanske även stockholmarna. ”Det finns ju inte bara ett manligt museum”, säger Ann Mari Engel som vill ha ett museum för kvinnorörelsens historia.

Nya valregler hade gett Fi 5 mandat

Val 2014

SD fick 6 mandat, Fi och C bara 3 mandat var – trots att SD inte fick mer än 0,6 repektive 0,5 procent fler röster i kommunvalet i Stockholm.

© 2018 Stockholms Fria