”De tar vår rättighet” | Stockholms Fria
Stockholms Fria

”De tar vår rättighet”

Akalla bibliotek är ett av de bibliotek drabbas av stadens nya biblioteksplan. Något som upprör boende i Akalla. Nu vill oppositionen att planen utreds mer.

Det är påsklov, några barn lånar Alfons-böcker, medan en äldre man sitter och läser dagens tidning. Något som snart kan vara ett minne blott i Akalla.

Enligt den senaste biblioteksplanen, som kulturnämnden tog fram, ska fem bibliotek läggas ned och ersättas med nya bibliotek i närliggande orter. Men för Imeral Uludar blir det svårare att ta sig från Akalla till Kista, där det nya biblioteket planeras ligga.

– Det är lätt att komma hit och låna böcker. Det kan vara jobbigt att gå någon annanstans. Man kan inte gå till Kista, man behöver SL-kort.

Enligt Stockholms stad är anledningen till nedläggningen att Akalla bibliotek inte kunnat nå upp till det antal besökare som krävs, 30 000 per år. Biblioteket ligger i gränslandet, berättar Lena Liljebjörn, bibliotikarie i Akalla.

– Vi tycker att det är onödigt att de lägger ned, statistiken visar inte allt.

Både skolor och förskolor har stor nytta av biblioteket. Leo Ahmed, som ärordförande Vänsterpartiet i Kista och som jobbar på en förskola, säger att det behövs ett bättre samarbete med skolorna i Akalla.

– Här behövs det satsas mycket på språk och inte dras ner.

Hans partikollega Ann Mari Engel håller med.

– Man måste se det i ett större sammanhang, vilken roll biblioteket har. Särskilt när det gäller Akalla.

Ann Mari Engel säger att det finns ett strukturellt problem när det gäller kulturen i Stockholm.

– Man satsar så mycket mindre på för-orten än på innerstan, trots att biblioteken har en större betydelse lokalt i för-orten.

Hans Carlsson läser en tidning i en soffa i biblioteket i Akalla. Han är besviken över beskedet om nedläggning.

– Det är som kyrkan mitt i byn, man får en känsla, det är trevligt att gå in här och läsa tidningen, kanske träffa folk här ibland. Det är en trevlig del av kommunen.

Förskoleläraren, Imeral Uludar, är orolig för sin förskoleklass och för sina egna barn.

– Det är för barnens skull onödigt att stänga, istället kunde de sprida bibliotek överallt. Det känns som att de tar vår rättighet.

Majoriteten i kulturnämnden röstade igenom biblioteksplanen och därmed också planerna på nedläggning av de bibliotek som har dålig statistik.

– De vi flyttar är de bibliotek som har för få besökare. Det viktiga är att vi bygger en struktur för framtiden, biblioteken är ryggraden i stockholmarnas kulturliv, säger Madeleine Sjöstedt (FP), kulturnämndens ordförande, till Dagens Nyheter.

Rasmus Jonlund, (FP) ledamot i Kulturnämnden utvecklar.

– Det handlar om att se till att ha biblioteken där det är mest människor.

Ann Mari Engel säger att problemet med för få besök kan lösas genom att istället göra en satsning på biblioteket.

– De har för få besök, men det är ju för att de har för lite öppet. Man måste kanske hitta en annan lokal och utöka med annan verksamhet.

Oppositionen vill nu att frågan kommer upp på bordet igen, och att det blir en ny utredning om biblioteken i Stockholm.

– Jag tror att det lönar sig att vila sin opposition i den här frågan, säger Ann Mari Engel.

5 I biblioteksplanen för de närmaste fyra åren står det att ingen stockholmare ska ha längre än max 30 minuters resa med kollektivtrafik till något av stadens sju fullskalebibliotek. De är Farsta, Skärholmen, Kista, Vällingby, Medborgarplatsen, Kungsholmen och Stadsbiblioteket.

Fakta: 

I biblioteksplanen för de närmaste fyra åren står det att ingen stockholmare ska ha längre än max 30 minuters resa med kollektivtrafik till något av stadens sju fullskalebibliotek. De är Farsta, Skärholmen, Kista, Vällingby, Medborgarplatsen, Kungsholmen och Stadsbiblioteket.

Bibliotek som byggs upp

Kista Galleria

Hässelby Gård

Norra Djurgårdsstaden

Slussen

Liljeholmen (t-banebibliotek)

Gullmarsplan (t-banebibiliotet)

Bibliotek som läggs ned

Akalla

Hjorthagen

Stora Essingen

Gamla stan

Örby

Rekommenderade artiklar

Mystiska allergiska reaktioner skapar oro

Trots hjälp från en mängd experter har Fortum Värme fortfarande inte kommit fram till vad som har orsakat de allergiska reaktionerna hos 46 av arbetarna på verket. Enligt facket är personalen orolig.

”Bostadsbolagens krav leder till segregation”

Många av de kommunala bostadsbolagen i Stockholm ställer särskilda krav på sina hyresgäster. Det gäller att ha goda referenser och hög inkomst, ofta motsvarande tre gånger årshyran. Krav som kan stänga ute många samhällsgrupper, menar kritiker.

Förundersökningen läggs ner

Avknoppningshärvan i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd verkar ha fått ett slut. Förundersökningen om grov trolöshet mot huvudman läggs ner.

Regeringen vill bygga Österleden – trots kritik

Stockholms politiker har precis börjat med planeringen av den nya sträckningen av tunnelbanan till Nacka. Nu vill regeringen att tunnelbanan byggs ihop med den nygamla motorvägen Österleden. Ett förslag som möter hårt motstånd.

Hallå där...

Ann-Marie Näslund, grundare av naturligsyn.se och som med hjälp av den internationellt etablerade synspecialisten Leo Angart anordnat work shops i Stockholm under veckan där man har kunnat träna sig till bättre syn.

© 2018 Stockholms Fria