Hallå där... | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Hallå där...

Janne Berg, konstnärlig ledare på Stockholms improvisationsteater, som i tisdags hade premiär för improviserad teater på Heijkensköldska gårdens äldreboende i Södertälje.

Berätta, vad gjorde ni på Heijkensköldska?

Vi kom dit på förmiddagen och jag och Per Gottfredsson satte oss ned pratade med sex-sju personer som bodde på gården. De fick berätta lite om vad de hade varit med om i livet och utifrån det tog vi en berättelse från varje person och spelade upp på eftermiddagen. Då hade vi en större publik med boende och andra som kunde ta sig dit. Berättelserna var skiftande, det var någon som hade jumpat och och nästan dött på ett isflak vid Öresund som tolvåring. Någon hade brutit med sina baptistföräldrar och flyttat till Stockholm och börjat hänga i skådespelarkretsar och träffat Hasse Ekman. Det var olika små livsöden som vi dramatiserade utifrån vad de hade berättat för oss.

Blev det en lyckad dag?

Det gick väldigt bra, det var roligt, spännande och annorlunda. Bland publiken fanns det dementa, men också de som var allmänt skröpliga helt enkelt. De som fick sina berättelser uppspelade var ju nöjda och glada förstås, men det vi tyckte var fint var att när personalen jämförde med andra arrangemang så var publiken med på allt som skedde och hade en väldigt koncentration och fokus. Det tycker jag är väldigt roligt.

Hur skiljde sig det här från teatern ni spelar annars?

När vi spelar i vanliga fall har människor en uppfattning om improvisationsteater, medan den här publiken direkt undrade hur vi skulle kunna skriva en pjäs bara över dagen. Det var spännande med en för oss ny publik. Vi är inte vana att spela för personer som har kommit upp i åren på det här sättet.

Vem var det som kom med idén?

Det var kommunen som kom till oss och sedan har vi suttit och bollat idéer om vad som kan fungera. Det var också spännande att se att det vi gjorde nu i veckan faktiskt blev bra, eftersom det var helt nytt. Kommunen kommer att utvärdera vårt besök på Heijkensköldska gården för att se hur de upplevde det.

Blir det en fortsättning för er i Södertälje?

Vi kommer fortsätta med att hålla ett par kursdagar med personalen om hur de kan använda improvisationsteater i vardagen, och göra övningar med de äldre. Det är ett helhetsgrepp vi tar som har blivit ett helt unikt projekt. Vi har också flera tillfällen som det här redan bokade i maj. Sedan är det tänkt att vi också ska göra en föreställning som heter Personakt där vi sitter och pratar med bara en person och dramatiserar delar ur dens liv. Det blir inte en öppen föreställning utan mer för släkt och vänner då.

Rekommenderade artiklar

© 2018 Stockholms Fria