Mångkulturellt centrum laddar inför det romska kulturåret | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Mångkulturellt centrum laddar inför det romska kulturåret

Mångkulturellt centrum i Botkyrka satsar under våren på det romska kulturåret med en rad utställningar och verksamheter. 19 april öppnar Romska resor, där fotografen Joakim Eskildsen och författaren Cia Rinne skildrar sex års resor i sju olika länder. Tillsammans färdades de till Ungern, Indien, Grekland, Rumänien, Frankrike, Ryssland och Finland, för att ta reda på romernas levnadsvillkor. Romska resor visas till den 1 september.

Ut-märkt svensk form är en utställning i samarbete med Framtidens romer i Botkyrka och Framtidens unga romer, där vardagsföremål ställs ut tillsammans med sina laddade berättelser. Tillsammans ger de en bild av vad det innebär att vara rom. Utställningen öppnar 26 april och pågår till 1 juli, med ett uppehåll 10–22 maj.

Skolverksamheten kommer under våren att arbeta med fyra teman: Farliga foton – genom vems ögon ser vi verkligheten, Berättande – om berättandetraditionen som en stark del av romskt kulturliv, Utanför ramarna – vad syns inte i en bild, Resande – var kommer jag ifrån och vart ska jag?

Dessutom presenterar Mångkulturellt centrum en programverksamhet med författare, politiker, lärare och andra som ger perspektiv på hur det är att leva som rom i Sverige och Botkyrka.

Rekommenderade artiklar

© 2018 Stockholms Fria