Stockholms Fria

Studentteatern nära nedläggning

Stockholms studentteaters senaste pressinbjudan handlar inte bara om den nya uppsättningen av Mathissen av Harold Pinter. Det står också att det kan bli den sista föreställningen i teaterns regi. Stockholms Fria Tidning ringde till Mikael Palm, som är engagerad i teatern, för att fråga vad som har hänt.

Stockholms studentteater är en förening på Stockholms universitet och bildades redan 1927. Teatergruppen har en stolt historia, med många kända namn. Vad sägs till exempel om att Birgit Cullberg, Calle Flygare, Keve Hjelm och Lill Lindfors spelat här? Till det kan teatern lägga Ingmar Bergmans tidiga regi-äventyr under 40-talet.

Men nu är sagan kanske slut. Och även om studentteatern haft en sviktande verksamhet redan förut tycks det grundläggande skälet vara att kårobligatoriet avskaffades för två år sedan, något som gjort att det saknas ekonomiska resurser för studentkårer och föreningar vid universiteten.

– För tre år sedan var vi nära att lägga ner, men då kom det nytt blod in i föreningen. Senaste åren har vi haft en ny styrelse och nya krafter och det har sett väldigt positivt ut. Men sedan togs kårobligatoriet bort och vi har känt mindre och mindre stöd på universitetet. Vi hade till exempel tidigare tillgång till en scen, men det har vi inte längre, säger Mikael Palm.

Han tror också att det faktum att Stockholm inte riktigt är en studentstad bidrar till föreningens svårigheter. Det finns inte något stort studentliv ute på universitetet, och det gör att många föreningar har svårt att nå den kritiska massan av engagerade medlemmar. Men med ett större stöd kunde studentteatern ha varit mer livaktig.

– Om vi haft ett obligatorium kvar, hade vi kunnat satsa mer på studenterna och vi hade kunnat nå ut bättre, tror jag. Med lite mer resurser skulle vi kunna hålla liv i samarbeten med kår-föreningar och hålla fester till exempel, säger Mikael Palm.

Stockholms studentteater har ändå försökt att få finansiering från annat håll.

– Vi har pratat med och försökt söka bidrag från Stockholms stad och då fick vi svaret att det är bättre att vara en fri teatergrupp, det låter lite mer professionellt än en studentteater, som är lite förknippat med att bara göra spex.

Har ni några planer för vad som händer om ni tvingas lägga ner? Kan ni till exempel bilda en fri teatergrupp och fortsätta?

– Vår ordförande, Anna Jakobsson, har faktiskt varit med och grundat en ny förening, som heter Unga nyskapare. De är verksamma i Tensta och det har gått mycket bättre. De får en tydligare nisch, lättare att söka pengar och en bättre tillströmning. Fortfarande är det teater för unga, av unga, säger Mikael Palm.

Han har också haft funderingar på att skapa en ny förening, men då behålla kontakten med universitetet.

– Det känns väldigt tråkigt att inte kunna ge den här möjligheten åt de studenter som vill prova på något annat, inte minst för att utvecklas som personer. Jag skulle gärna vilja fortsätta så.

Uppsättningen av Mathissen blir nu ett sista försök att nå ut och skapa intresse. Förhoppningsvis kan det leda till att fler studenter hittar till Studentteatern och engagerar sig. På kort sikt är det vad som måste hända. För att rädda teatern på längre sikt skulle de åter behöva en egen scen, säger Mikael Palm.

– En scen skulle kunna ge oss en lösning i längden. Det blir en fast punkt, dit vi kan bjuda in både medlemmar i föreningen och andra.

Annars är risken stor att Mathissen blir slutet på en 85-årig epok.

– Vi har kontakt med en teater i Åbo och vi kommer att åka dit och spela Mathissen också. Det kan bli det sista vi gör, säger Mikael Palm.

Fakta: 

Se Studentteaterns uppsättning av Mathissen.

7/6 kl 19.30 samt 8/6, 12/6, 13/6, Impro &co, Hagagatan 48, T–Odenplan. Boka biljett via [email protected].

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria