Stockholms Fria

Cleo söker sitt groove

Attityden är minst lika viktig som musiken för rap-artisten Cleo. Efter albumdebuten i höstas tar hon ut nya musikaliska riktningar, och på lördag (18 augusti) uppträder hon på Grolsch block party i Stockholm.

Uppväxten i Umeå har påverkat 24-åriga Nathalie Missaou, alias Cleo, att våga ta ut svängarna. Gör det självkulturen är djupt rotad i staden och vilken slags musik man än ägnade sig åt så hängde man i gäng, arrangerade klubbar, släppte musik ihop.

– Jag är ganska dragen till själva uttrycket, berättar Cleo. Det skulle lika gärna kunna vara punk jag höll på med, det handlar om attityden. Men när jag provade att rappa första gången kändes det fett naturligt, det är den känslan som finns i kulturen.

Cleo driver även en workshop med reggae- och dancehallartisten Syster Sol.

– Vi jobbar med hip hop och reggae, jag vill ge kidsen det uttrycket, att känna sig självklar, det är inte givet för en ung tjej. Att våga ta för sig och gå på sina spontana impulser, följa magkänslan!

– Jag kan tröttna lite på när jag läser intervjuer om mig själv att rubrikerna alltid innehåller ordet kvinna eller morsa eller att man skulle vara ensam i sin genre, istället för att prata om musiken. Varför ser vi inte alla de tjejer som håller på med den här musiken? Det finns sjukt mycket brudar som rappar men de satsar inte på det, det är ett problem. Det har varit kämpigt, varje gång man tar micken så är man den enda bruden och ska leva upp till att vara astung, det måste finnas tid att vara dålig när man börjar med musik. Back in the days hade jag hade mina polare i ryggen och idag tvivlar jag inte på min förmåga, men andra, vem fan orkar.

Cleos musik är inte renodlad hip hop; här finns inslag av jazz, soul och rock, och hon är inte heller någon purist när det kommer till genrer. Däremot eftersträvar hon en röd tråd i sin musik.

– Det som håller på att hända nu är att jag försöker samla ihop det på ett bättre sätt. Det har varit en tid där jag provat mig fram. Jag har en vision som jag längtat efter, även om musiken varit spretig så är det alltid nåt som finns med i varje låt som representerar mig.

Vad är det för vision?

– Det är svårt att förklara, men jag tror att det är något form av sväng. Ett groove, en attityd. Melodiska refränger med hård rap i verserna. Ett elektroniskt och mer klubbigt sound än jag haft tidigare men det organiska kommer tydligt sippra igenom.

Debutalbumet, Left the city burning, som föregicks av ett antal EP- och singelsläpp, har något obesvärat över sig och utstrålar ett tydligt självförtroende som torde utgöra goda förutsättningar för framtiden. Förutom den egna musiken väntar ett musikaliskt utbyte med Sydafrika.

– I höst åker jag, Chords, Adam Tensta, Syster Sol, Mofeta & Jerre, Dirty Jens och Vanessa Marko dit för att hooka upp med artister från genren. Vi ska spela in en skiva och spela live, sen kommer de till Sverige 2013 för att turnera med oss här. Det blir sjukt spännande!

Men först ska Stockholm tas med storm. Cleo försäkrar att lördagens spelning kommer att bli ”röjig” och, som ofta är fallet, präglas av samspel med andra artister.

– Det är alltid kul att lira i Stockholm för då har man nära till mycket rappare och gäster man vill ta upp på scen. Så det blir en hel del såna! Det blir lekfullt och en del nya låtar. Och självklart lika svettigt och okontrollerat som vanligt!

Katarina Andersson

Fakta: 

<h2>Grolsch block party är en kvartersfestival, sponsrat av ett visst ölmärke, som i år äger rum på Skånegatan och Nytorget idag den 18 augusti. Enligt festivalansvarige Filip Forslund kommer man ”att ge plats åt alla typer av lokala kreatörer – designers, illustratörer, musiker, matentusiaster”. Festivalen arrangeras för sjätte året och samarbetar med bland andra Som, Sveriges oberoende musiker, och bokar oetablerade artister på väg upp. I årets line-up återfinns bland andra Lilla Namo, Pontus de Wolfe, Zhala och Diskoteket. Dj:s från bland annat Hybris och Femtastic. Eros video och Klubb mums mums står för efterfesten som äger rum på Trädgården.</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria