Rollspel sätter fokus på flyktingpolitiken | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Rollspel sätter fokus på flyktingpolitiken

I dag förvandlas Sergels torg till scen för ett skådespel som vill visa upp den europeiska gränskontrollen. Tillsammans med frivilliga deltagare kommer ett stort rollspel att iscensättas.

Under lördag och söndag förvandlar konstprojektet Dublin2 Stockholm Sergels torg till ett stort flyktingläger. Målet är att genom ett rollspel åskådliggöra hur asylsökande behandlas i Sverige i dag.

Dublin2 syftar på Dublinförordningen, som är ett gemensamt ramverk för gränskontrollen inom den Europeiska unionen. Den reglerar till ¿exempel i vilket land inom EU som en flykting skulle asylprövas.

– Konsekvensen av Dublinförordningen blir att människor flyttas runt över Europa. Vissa flyktingar blir så kallade Dublinärenden, och skickas tillbaka till det land de först kom till i EU, säger Björn Hedlund, som är en av rollspelets organisatörer.

Han berättar att iscensättandet av flyktingpolitiken kommer att involvera en rad olika karaktärer, som får spela enligt vissa förutsättningar. Sedan får handlingen utvecklas efter det.

– De asylsökande kommer att röra sig från Syderuropa och norrut där de möts av asylhandläggare och gränsvakter. Det kommer också att finnas aktivister med som ska försöka hjälpa migranterna att få stanna. Troligen kommer det att finnas en grupp med beslutsfattare som bestämmer om människor får stanna eller inte.

– Vi vill visa på att det är människor som drabbas väldigt hårt av en inhuman migrationpolitik, säger Björn Hedlund.

Det kommer att vara möjligt för den som vill att delta i det stora rollspelet. Men det går också bra att bara diskutera med deltagarna. Till exempel kommer det att delas ut en speciell valuta till åskådare. Den ska de kunna interagera med i spelet.

– Gränserna för vilka som är med och inte är inte huggna i sten, säger. Tanken är att alla som kommer förbi ska reagera på det de ser och kanske ta del, säger Björn Hedlund. Det kommer att vara en ovanlig syn, när hela torget ser ut som ett flyktingläger.

Björn Hedlund uppskattar att det är ett hundratal rollspelare som de redan nu vet ska komma. Några personer kommer att spela sig själva, främst aktivister men även någon jurist och några journalister.

Torget kommer att delas upp i ett gränsområde, ett asylkontor, ett förvar och det kommer att finnas ett vakttorn. Det handlar om ett slags symboliska delar i maktutövningen i gränskontrollen.

– Vi vill gärna peka på systematiken i våldet mot migranter, att väcka frågan på ett strukturellt plan, säger Björn Hedlund.

Spelet i Stockholm är projektets andra uppsättning. Tidigare har de gjort ett liknande rollspel i Helsingfors. Det fick stor uppmärksamhet från både tv, tidningar och allmänhet. Organisatörerna JP Kaljonen och Johanna Raekallio tog kontakt med Björn Hedlund för att göra en version i Sverige.

– Jag blev inkopplad för två och en halv månad sedan. Jag har inte varit involverad tidigare, säger han.

Organisatörerna hittade Björn Hedlund genom hans tidigare engagemang i frågan. Bland annat har han skrivit boken Fortets murar där han går till botten med Europas migrationpolitik och -praktik.

– Vi hoppas på att det ska bli lika lyckat här som i Helsingfors. Och det känns som om det här är något som Stockholm behöver, att det skapas utrymme för politiska konstaktiviteter.

Mikael Mildén

Rekommenderade artiklar

© 2018 Stockholms Fria