Fria.Nu

Människor får jobba gratis i Sollentuna

I Sollentuna ska de som söker asyl få jobba inom kommunen. Men de ska inte få betalt för sitt arbete. De får bara den vanliga dagpenningen: 71 kronor per dag för ensamstående och 61 kronor för dem som bor tillsammans med någon.

Fem dagar i veckan, fem timmar om dagen, ska de praktisera i skolan, förskolan, hemtjänsten eller biblioteket.

Idén kommer från Tanja Bojovic. Hon är socialdemokratisk politiker i Sollentuna. Tanja Bojovic säger att praktikjobben är bra för dem som söker asyl. De blir inte så lätt deprimerade om de jobbar, tror hon. Och de begår inte brott heller.

Själv kommer Tanja Bojovic från Montenegro i Jugoslavien. Hon säger att asylsökande från Östeuropa begår många brott. Hon har talat med andra jugoslaver om det, berättar hon.

Men är detta verkligen sant? Kriminologer som forskar i brottslighet visar att det ser annorlunda ut.

- Jag menar inte bara brott,

säger Tanja Bojovic.

Hon menar också missbruk av lagar, som till exempel när folk skiljer sig för att få mer bidrag. Tanja Bojovic tycker att de som söker asyl ska arbeta på svenska arbetsplatser. Hederliga, svenska arbetsplatser, säger hon. Det tycker hon är bättre än att de arbetar på någon släktings restaurang.

Redan nu arbetar 40 personer gratis, eller nästan gratis, åt Sollentuna kommun. Men det finns inget avtal mellan Migrationsverket och kommunen. Det blir klart tidigast i april. Men är det lagligt, då? Torbjörn Rosdahl, moderat politiker i Sollentuna, vet inte.

- Om det inte är lagligt är vi stolta över att bryta en regel för att hjälpa invandrare, säger han.

Finns det inga regler för hur lite man behöver betala för en persons arbete?

- Det finns inte några minimilöner för praktikanter. Man kan ge praktikanter hur låga löner som helst, säger Kommunförbundet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hallå där Johanna Carlbaum Lagerwall...

som är ordförande i Rullstolsfrämjandet. På lördag anordnas Sveriges första rullstolsrally i Stockholm. Starten går klockan 13 vid Sergels torg. Därefter kommer de tio rallyförarna att köra Hamngatan – Norrmalmstorg – Kungsgatan – Sergelgatan och tillbaka till Sergels torg. Arrangör är stiftelsen Rullstolsfrämjandet, som samlar in pengar till rullstolar i fattiga länder.

Kolonister befarar sämre villkor

Stockholms stads 25-åriga arrendeavtal med stadens kolonilottsföreningar håller på att löpa ut. I ett förslag till ett nytt avtal föreslås avtalstiden istället till fem år, vilket kan få förödande konsekvenser, menar kolonisterna.

Äldre får regnbågsboende

Inom tre år kommer med största sannolikhet de första att flytta in på Regnbågen, Sveriges första boende för äldre hbt-personer. Redan har man fått in tillräckligt många intresseanmälningar och Micasa fastigheter AB ska nu söka efter en lämplig fastighet i Stockholms innerstad.

Social fernissa över Vårdval Stockholm

Alliansmajoriteten i landstinget satsar 2,7 miljoner kronor på sex vårdcentraler i utsatta förorter för att dessa ska kunna anställa distriktssköterskor. Oppositionsborgarrådet Birgitta Sevefjord (V) kallar satsningen ”fernissa”.

© 2024 Stockholms Fria