Fria Tidningen

Tecknar de bortglömdas historia

Danska deckarförfattaren Sara Blaedel berättar i nya boken De bortglömda om hur barn vanvårdades på mentalsjukhus under 1960- och 1970-talen. Men hon ser sig inte som en politisk författare, utan menar att det främst är de psykologiska motiven som fascinerar henne.

Sara Blaedel är kanske än så länge ett okänt namn för många svenska läsare, men i hemlandet Danmark har hon rönt stora framgångar. Hennes debutroman Pulver belönades med Det danske kriminalakademis debutantpris och hennes senaste roman De bortglömda har sålt i över 85 000 exemplar i Danmark sedan den kom ut förra året.

Fria Tidningen möter Sara Blaedel på Bokmässan i Göteborg dit hon har kommit för att marknadsföra boken och delta i ett samtal med svenska kollegan Åsa Larsson.

– Bakgrunden till att jag skrev De bortglömda var att jag läste en artikelserie som handlade om hur barn behandlades på de danska vårdanstalterna. Det som chockerade mig mest var att föräldrar som fick ett förståndshandikappat barn fick rådet att skaffa ett nytt och försöka glömma det första. Det förvånade mig också att det pågick så länge. Jag trodde att det var något som låg långt tillbaka i tiden, men det fortsatte ända fram till 1980-talet, säger Sara Blaedel.

I romanen konfronteras huvudpersonen Louise Rick med en död kvinna i skogen kring Hvalsø, en bit utanför Roskilde. När Louise Rick börjar nysta i kvinnans död visar det sig att hon har vuxit upp på ett mentalsjukhus och att hon enligt sjukhusets journaler ska ha varit död i trettio år. Därefter rullar Blaedel upp en historia om hur barn hölls inlåsta, spändes fast när de skulle äta och sällan eller aldrig fick några besök av sina föräldrar.

– Själva handlingen är givetvis påhittad. Men synen på de förståndshandikappade är tyvärr till stor del hämtad från verkligheten, säger hon.

Det går att läsa romanen som en form av upprättelse för alla de barn som fick lida på danska vårdanstalter. Sara Blaedel berättar också att hon efter att boken gavs ut har fått ta emot många mejl från personer som har arbetat på sjukhusen och de har bekräftat hur hemskt det faktiskt var. Men hon är samtidigt noga med att påpeka att hon inte är ute efter att döma de som jobbade på anstalterna.

– Det är lätt för oss i dag att säga att man inte skulle ha gjort som man gjorde. Men när man är mitt i det och chefen säger att du ska göra på ett visst sätt, vad gör du då?

Sara Blaedel säger att hon vill berätta historier om människor som har makt över andra, utan att för den skull bli kallad för en politisk författare.

– Jag skriver inte i första hand för att jag vill berätta något om samhället. Det som främst intresserar mig är det psykologiska, varför människor gör olika saker. Det är samma sak när jag skriver om till exempel hedersmord eller prostitution. Jag försvarar verkligen inte hedersmord, men jag tycker ändå att det är viktigt att visa vad som ligger bakom och att folk själva får ta ställning till det de läser. De måste själva avgöra vad det är jag säger till dem.

Hon var journalist i många år innan hon blev författare, vilket hon menar har haft stor betydelse för förmågan att skapa trovärdiga karaktärer.

– När jag skriver i romanform så skriver jag inte om någon specifik person som jag har mött. Däremot kan jag hämta inspiration från många olika möten. Och då är det förstås fantastiskt om man har gjort många intervjuer.

Hittills har Sara Blaedel skrivit sju böcker i serien om Louise Rick och fler lär det bli. Hon berättar att hon redan har börjat fundera på handlingen till nästa bok.

– Jag har aldrig tänkt att jag ska skriva ett visst antal böcker. Så länge det finns en historia som är intressant nog så ska den skrivas. Men om jag inte längre har något intressant att berätta, ja då slutar jag.

Fakta: 

Sara Blaedel

Född: 1964

Debuterade: 2004 med romanen Pulver (Grønt støv på danska). I serien om Louise Rick ingår Pulver, Kalla mig prinsessa (2005), Bara ett liv (2007), Aldrig mera fri (2008), Hämndens gudinna (2009), Dödsängeln (2010) och De bortglömda (2011). Sara Blaedels böcker har givits ut i 16 olika länder.

Aktuell med: De Bortglömda, som kommer på svenska den 19 oktober.

Övrigt: Har förutom kriminalromanerna även skrivit debattböcker och startat egna bokförlaget Sara B. Har också jobbat som journalist och som redaktionschef på dansk tv.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Den osynliga vardagsrasismen finns överallt

Sällan har rasismen varit så aktuell som nu. Som rapparen Promoe uttrycker det i låten Tystas ner: ”Och jag ser lasermän, känner lukten av gasen än, 2012 och de snackar raser än”. Marcus Priftis bok Främling, vad döljer du för mig? handlar om rasism och vardagsrasism, främst i Sverige. SFT träffar honom på bibliotekets kafé i Sundbyberg.

”Jag vill förändra människors liv”

I Våga minnas berättar Ewa Cederstam om hur hon som ung blev utsatt för våldtäkt, och hur denna händelse påverkat henne. Nu tilldelas hon Dorispriset för sin hyllade dokumentärfilm.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria