Nya protester i Dorotea | Stockholms Fria
Fria Tidningen

Nya protester i Dorotea

Nu stormar det återigen i Dorotea. Det ansvariga kommunalrådet Greger Lindqvist har ensam tagit ett inriktningsbeslut om att acceptera landstingets förslag om två vårdplatser på kommunens ålderdomshem. Det går stick i stäv mot Doroteaupprorets krav och en tidigare överenskommelse i fullmäktige.

Den 9 oktober publicerade Västerbottens läns landsting ett pressmeddelande om att en avsiktsförklaring hade träffats med Dorotea kommun om att öppna två vårdplatser på ålderdomshemmet. Där är det tänkt att en akutvårdssjuksköterska ska vara närvarande dygnet runt. Hon ska kunna bistå med såromläggning, byte av kateter, läkemedelsdelning och provtagning.

Det är samma förslag som landstinget presenterade i början av året och som Doroteaupproret sagt nej till. Sedan den sista januari har de ockuperat sjukstugan och tänker inte lämna den innan de fyra akutvårdsplatserna på den fullt utrustade akutvårdsavdelningen öppnar igen. Även kommunfullmäktige ställde sig på ockupanternas sida. Den 27 februari gick de ut med ett gemensamt uttalande om att beslutet om att stänga akutvårdsavdelningen skulle hävas och att ”vi gemensamt ser över en framtida lösning”.

När uppgiften om inriktningsbeslutet nådde ockupationsgruppen samma dag via media, fick de snabbt tag i ett 30-tal personer som tågade upp till kommunhuset och ställde det ansvariga kommunalrådet Greger Lindqvist (S) mot väggen. Flera menade att han jobbar mot befolkningen och krävde hans avgång.

Greger Lindqvist säger till Fria Tidningen att förslaget inte är optimalt, men att han inte hade något annat val än att anta det.

– Inget har hänt på åtta månader. Om vi inte tackar ja till landstingets förslag, kanske vi blir helt utan vårdplatser i framtiden. Då skulle jag få kritik för det också. Landstinget har nu också höjt ersättningen för vårdplatserna från 1,5 miljoner kronor till 2,1 miljoner.

Till den förklaringen fnyser Kent Svanlund från ockupationsgruppen.

– Landstinget är desperata nu inför den kommande folkomröstningen. De vill skriva avtal med alla kommuner i länet som har drabbats av nedskuren vård, säger han.

Namninsamlingen som ska pågå till den 4 december har redan långt fler namnunderskrifter än de 20 550 som krävs för att en folkomröstning ska komma till stånd. Den kommer att handla om att landstinget ska återställa vården i länet till hur den var innan nedskärningarna började i slutet av januari. Det innebär till exempel även att grannkommunen Åsele ska återfå sin ambulans.

Att det blir en folkomröstning är klart, säger Ingrid Oscarsson från Doroteaupproret. Vänsterpartiet kommer att rösta för en sådan tillsammans med alliansen vid landstingsfullmäktigemötet i februari. Det märkliga i sammanhanget är hur ärendet har hanterats. Greger Lindqvist har ensam förhandlat med förra kollegan landstingsrådet Peter Olofsson (S). Greger Lindqvist säger att kommunstyrelsen där han själv sitter som ordförande, snarast möjligt ska skriva under det treåriga avtalet med landstinget.

– Några papper finns inte. Men det står ju ”vi gemensamt ser över en framtida lösning”, i uttalandet från kommunfullmäktige. Och vi betyder vi politiker, så det är ett lagligt förfarande, säger Greger Lindqvist.

På förvaltningsrätten i Umeå vill man inte föregå en prövning. Men den föredragande Ingrid Johansson säger att det måste finnas ett delegationsbeslut från kommunfullmäktige till kommunstyrelsen för att de ska ha mandat att skriva ett avtal.

– Även om det blir ett avtal, kommer vi att folkomrösta om det i kommunen. 200 namn [cirka 10 procent av de röstberättigade], kommer vi att skrapa ihop under en eftermiddag. Mer än 90 procent har ju skrivit under den pågående namninsamlingen i kommunen, säger Kent Svanlund.

Fakta: 

Detta har hänt:

Indragningen av akutvårdsplatserna är en del av ett större sparpaket på 150 miljoner kronor som Västerbottens läns landsting beslutade om förra året. Förutom de indragna vårdplatserna i Dorotea har det lett till nedläggning av ambulansstationen i Åsele kommun samt indragna vårdplatser i Malå och Sorsele kommun. Sjukstugan i Dorotea har varit ockuperad sedan första februari, då de fyra vårdplatserna drogs in. I juni startade de en namninsamling för att få till en folkomröstning om att återställa vården i länet till hur den var innan besparingarna.

Läs också:

Dorotea-bor ockuperar sjukstuga

Doroteas politiker stödjer ockupanterna

Sjukstugeockupation sprider sig till Åsele

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Hallå där Johanna Carlbaum Lagerwall...

som är ordförande i Rullstolsfrämjandet. På lördag anordnas Sveriges första rullstolsrally i Stockholm. Starten går klockan 13 vid Sergels torg. Därefter kommer de tio rallyförarna att köra Hamngatan – Norrmalmstorg – Kungsgatan – Sergelgatan och tillbaka till Sergels torg. Arrangör är stiftelsen Rullstolsfrämjandet, som samlar in pengar till rullstolar i fattiga länder.

Kolonister befarar sämre villkor

Stockholms stads 25-åriga arrendeavtal med stadens kolonilottsföreningar håller på att löpa ut. I ett förslag till ett nytt avtal föreslås avtalstiden istället till fem år, vilket kan få förödande konsekvenser, menar kolonisterna.

Äldre får regnbågsboende

Inom tre år kommer med största sannolikhet de första att flytta in på Regnbågen, Sveriges första boende för äldre hbt-personer. Redan har man fått in tillräckligt många intresseanmälningar och Micasa fastigheter AB ska nu söka efter en lämplig fastighet i Stockholms innerstad.

Social fernissa över Vårdval Stockholm

Alliansmajoriteten i landstinget satsar 2,7 miljoner kronor på sex vårdcentraler i utsatta förorter för att dessa ska kunna anställa distriktssköterskor. Oppositionsborgarrådet Birgitta Sevefjord (V) kallar satsningen ”fernissa”.

© 2022 Stockholms Fria