Fördjupning


Valdemar Möller
Fria Tidningen

Dumpstring – ett sätt att göra skillnad

Ett konkret och enkelt alternativ om man vill motverka matsvinnet är så kallad dumpstring eller sopdykning. Att rota i livsmedelsbutikernas containrar och ta tillvara på mat som har slängts men ändå är fullt ätlig har de senaste åren blivit allt populärare.

Hemma hos Johan Ahlgren och Helena Johansson-Morgonsol i Brämaregården är det inte bara maten som är dumpstrad. Även glas och tvättmedel är hämtade från sopcontainrar.

– Jag började dumpstra i februari förra året efter att jag hade läst om det och sett nyhetsinslag på tv. Johan började i år, men de senaste månaderna har han dumpstrat varje dag. Han har verkligen gått igång på det, säger Helena. Vi sitter i deras vardagsrum tillsammans med vännerna Anders Byström och Sofie Rydelius och äter en välsmakande soppa, givetvis gjord på dumpstrade grönsaker.

– Jag jobbade som volontär på Stadsmissionen ett tag. Då kunde vi hämta säckar med bröd från ett bageri som skulle slängas trots att det hade bakats samma dag! Det kunde bli upp till tio säckar om dagen, berättar Anders.

– Det är en sådan otrolig brist på respekt för mat! Ta kött till exempel, då har man först fött upp ett djur och dödat det och sen slängs det bara, säger Helena.

Det brukar sägas att dumpstring befinner sig i en juridisk gråzon. Så länge som man inte bryter sönder något lås eller tar sig in på ett inhägnat område är det dock svårt att klassa som ett brott eftersom maten inte anses ha något ekonomiskt värde. Helena, Johan, Anders och Sofie har stött på poliser några gånger när de har varit ute och dumpstrat. De flesta har dock inte brytt sig och några har till och med tyckt att det de gör är bra.

– Moralen är i alla fall på vår sida. Det borde vara butikerna som bryter som lagen när de slänger en massa mat, säger Helena.

Reaktionerna de får från andra när de berättar att de dumpstrar brukar vara ganska blandade berättar de. En del tycker det verkar konstigt och rynkar på näsan, medan andra blir nyfikna och tycker att de gör någoting bra. Men i huvudsak tycker de ändå att det verkar som att folk i allmänhet börjar bli mer medvetna om matslöseriet.

– Jag tror att en omställning kan gå fort och att framtiden ser ljus ut. Vi har bara varit lite förvirrade ett tag, säger Johan.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Deprimerade pappor berättar inte för någon”

Att nyförlösta mammor drabbas av depressioner är ganska vanligt, men att också många nyblivna pappor mår dåligt är inte lika känt. Fria samtalar med forskaren Elia Psouni om papporna som faller mellan stolarna hos vården.

Fria.Nu

”Bilden att medierna mörkar stämmer inte”

Att medierna mörkar negativa effekter av invandring hörs ofta i den offentliga debatten. Fria samtalar med journalistikprofessorn Jesper Strömbäck som har undersökt saken och i en ny rapport kommit fram till att så inte är fallet.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria