Tragikomiskt om girighet och faderskänslor | Stockholms Fria

Recension


Teater
Markurells Av: Hjalmar Bergman Regi: Philip Zandén I rollerna: Philip Zandén, Katatarina Ewerlöf, Joel Spira, Christer Fant, Sofi Helleday, Ingvar Hirdwall, Ralph Carlsson, Lars Lind, Sten Ljunggren, Per Sandberg, Robert Panzenböck, C

Stockholms Fria

Tragikomiskt om girighet och faderskänslor

Hjalmar Bergman skrev Markurells i Wadköping 1919, strax efter första världskriget när Europa låg i ruiner. Handlingen är emellertid förlagd till 1913, när kapitalismen hade börjat göra sitt intåg i Sverige.

Herr Markurell (Philip Zandén) är en uppkomling i den lilla staden Wadköping och anser att allt kan köpas för pengar. Nu vill han att sonen Johan (Joel Spira), som han älskar över allt annat, till varje pris ska ta studentexamen trots att han är medveten om sonens svagheter. På olika sätt försöker han att smöra lärare och censorer vid stadens gymnasium. Detta kommer så småningom att leda till en personlig katastrof.

Det finns en viss anknytning till vår tids girighet i den här pjäsen, men fokuseringen ligger ändå huvudsakligen på skildringen av människan och hennes ambition att ”bli någonting” i samhället, samtidigt som familjekänslan till slut gör sig påmind. Bakom fasaden finns drömmen om en klassresa hos Markurell, en klassresa som egentligen aldrig har blivit av. Klasskillnaderna i den lilla staden Wadköping står hela tiden i vägen för uppkomlingen. Detta trots att han genom sina pengar styr överklassen, bland annat genom hotet att sätta den skuldsatte häradshövdingen de Roche (Christer Fant) i konkurs.

Markurells i Stadsteaterns uppsättning är en rapp och slagkraftig föreställning med en allvarlig underton. Föreställningen är hela tiden kombinerad med mycket humor. Styrkan i pjäsen ligger i ett starkt manus som kombineras med utomordentliga skådespelarprestationer. Det hela blir en mycket väl sammansatt helhet som växer till kanske en av säsongens bästa föreställningar hittills. Snabba scenväxlingarna bidrar till ett högt tempo som gör att föreställningen trots sin längd aldrig blir tråkig utan engagerar hela tiden.

Det är genomgående briljanta skådespelarprestationer som framförs på scenen, men ändå måste Philip Zandéns gestaltning av Markurell ges en extra eloge. Hans rolltolkning av denne smarte men olycklige affärsman är helt unik. Varje känsla hos denne till synes skrupelllöse person, men som ändå innerst inne verkar mycket känslosam, uttrycker Zandén med ett fantastiskt mimspel där varje ansiktsuttryck sitter rätt. Man kan inte låta bli att beundra agerandet på scen.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Stockholms Fria