Den otillgängliga huvudstaden | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Den otillgängliga huvudstaden

Konstutställningen Nolli Sthlm handlar om rörelsefriheten i staden och hur tillgängligheten förändras under dygnets olika timmar. Rebecka Bebben Andersson vill visa hur svårt det kan vara att ta sig fram i staden efter mörkrets inbrott. Åtminstone om man är tjej och börjar fundera på vad som kan hända. Den 15 november är det vernissage på Nau Gallery.

– Jag märkte hur mycket jag begränsas i min vardag av att inte kunna förflytta mig i stan som jag vill. Och det bara för att jag är skraj. För att få koll på vilka platser som kändes okej att vistas på började jag kartlägga innerstaden utifrån var jag inte vågar vara olika tider på dygnet. Det hela resulterade i en ”rörelsekarta” som visar hur det tillgängliga området krymper ju senare det blir, berättar Rebecka Bebben Andersson, som utgått både från egna erfarenheter och andras berättelser när hon skattat olika platser. Kartläggningen illustreras av en vidoeinstallation där platserna ändrar färg i takt med att tiden går, samt ett antal skultpurer och illustrationer.

– När jag såg det färdiga reslutatet slogs jag av att Stockholm är mer otillgängligt än vad jag först hade trott, efter klockan fyra finns det i princip inga platser som känns trygga. I alla fall skulle inte jag gå dit.

Det hela började när Rebecka Bebben Andersson var tillsammans med en kille som jobbade vid Hötorget. Hon brukade möta upp honom där efter skolan på kvällarna, men när han skulle jobba över vågade hon inte ta sig hem på egen hand och fick ibland sova över på killens kontor. När hon började ifrågasätta varför han inte hade samma problem förstod hon att något var fel.

– Det jag dittills hade upplevt som normalt var ju helt sjukt när man tänkte på det. Att jag som tjej inte vågade göra det som var självklart för honom. Och jag tror att det här är större än personliga problem - även om jag förstås hoppas att jag har fel - och att det är något som påverkar tjejer och inte killar.

Målet med Nolli Sthlm är helt enkelt att synliggöra problemet, att människor ska få upp ögonen för att rörelsefriheten för framför allt kvinnor påverkas av den upplevda otryggheten i stan och att det begränsar vardagen för väldigt många.

– Jag vill att det ska uppstå en diskussion som får fram att det här inte handlar om något fånigt tonårsproblem. Att inte våga gå hem från sitt jobb är ju oerhört begränsande och påverkar åtminstone min vardag på ett väldigt märkbart sätt. Det blir tydligt hur konstigt det är när man ser hur kartan ser ut, att man vid midnatt kan vara vid till exempel T-Centralen och Slussen men inte förflytta sig däremellan.

Rebecka Bebben Andersson berättar med viss frustration om hur en artikel om utställning på nätet har föranlett kommentarer från ”kränkta killar”, som tyckt att hon missat deras perspektiv och att män inte heller har det så lätt. Men att det statistiskt sett är farligare för män att vistas i stan på kvällarna har inget med saken att göra, menar hon.

– Bara för att man tar upp ett problem betyder det inte att man samtidigt måste täcka in alla andra. Det jag vill visa är hur jag och många med mig begränsas i vardagen av att inte våga röra oss fritt i stan. Och om man inte är skraj så uppstår inte det problemet, säger Rebecka Bebben Andersson.

Utställningen visas Nau Gallery/Young art till och med den 16 december.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Tribunalen startar utbildning i politisk teater

En skola för nästa generations scenkonstnärer. Det är vad Teater Tribunalen vill erbjuda med sin nya satsning. Hösten 2013 startar gruppen en utbildning i politisk scenkonst i samarbete med Långholmens folkhögskola.

© 2022 Stockholms Fria