Tribunalen startar utbildning i politisk teater | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Tribunalen startar utbildning i politisk teater

En skola för nästa generations scenkonstnärer. Det är vad Teater Tribunalen vill erbjuda med sin nya satsning. Hösten 2013 startar gruppen en utbildning i politisk scenkonst i samarbete med Långholmens folkhögskola.

– Det pågår en förändring inom teatervärlden där man börjar intressera sig mer för performancekonst och kollektiva sätt att organisera sig. Det viktiga är inte exakt vilken expertis som finns i gruppen utan vad man vill berätta med sin konst, och här har vi med vår erfarenhet som fri grupp mycket att bidra med, säger Frida Röhl, konstnärlig ledare på Teater Tribunalen.

I utbildningen kommer eleverna bland annat att få lära sig hur man producerar egna projekt och startar en fri grupp, men kursen kommer också att behandla konstens politiska historia och ge inblick i både samtida och historiska konströrelser.

– I dag finns det vad jag vet ingen liknande teaterutbildning i Sverige, säger Frida Röhl. Istället handlar det antingen om expertisutbildningar på universitetsnivå eller förberedande skolor, och här har vi ett viktigt hål att fylla.

Trots att många av teaterns medarbetare kommer att vara inblandade i utbildningen är det inget som kommer att gå ut över Tribunalens ordinarie produktion, menar Frida Röhl. Istället ska de båda delarna löpa parallellt och förhoppningsvis korsbefrukta varandra.

– Vi gör det här för att få in nytt blod, unga människor med nya tankar om vad politisk teater kan vara. Tribunalen ska vara en levande plats där kulturen utvecklas, och vi behöver nya influenser för att inte gå i stå, säger Frida Röhl.

Utbildningen avslutas med en scenkonstfestival där eleverna får skapa sina egna projekt utan inblandning från lärare och pedagoger. Eleverna kommer således helt att ta hand om den årliga festival som Tribunalens medarbetare annars står för.

Är det här ett sätt för Tribunalen att finansiera sin ordinarie verksamhet?

– Nej verkligen inte! Om det ändå vore så väl. Ekonomiskt är det två helt skilda verksamheter med olika budgetar så de kommer inte att påverka varandra på det sättet, säger Frida Röhl.

Antagningsprocessen startar våren 2013 och Frida Röhl hoppas på en stor spridning i den grupp om 18 elever som slutligen antas. Utbildningen är öppen för alla, oavsett ålder, bakgrund och tidigare erfarenhet.

– Om en är utbildad teaterpedagog, en annan kommer direkt från gymnasiet och en tredje är en 60-åring som arbetat som sjuksköterska hela livet vore det ultimat. Det är så man får en riktigt dynamiskt sammansättning, säger Frida Röhl.

Rekommenderade artiklar

Den otillgängliga huvudstaden

Konstutställningen Nolli Sthlm handlar om rörelsefriheten i staden och hur tillgängligheten förändras under dygnets olika timmar. Rebecka Bebben Andersson vill visa hur svårt det kan vara att ta sig fram i staden efter mörkrets inbrott. Åtminstone om man är tjej och börjar fundera på vad som kan hända. Den 15 november är det vernissage på Nau Gallery.

© 2020 Stockholms Fria