I dag börjar jakten på luckan | Stockholms Fria
Stockholms Fria

I dag börjar jakten på luckan

Förra året ville många vara med när Stockholms gatukonstnärer bjöd på en ovanlig adventskalender med konst som gömts på olika platser i staden. Nu upprepar konstnärerna sitt julexperiment, den här gången mer förberedda än tidigare. I dag börjar jakten på luckorna i årets Kladdventskalender.

Varje dag fram till julafton väntar ett nytt gatukonstverk på att upp- och avtäckas i stadens offentliga rum. Med hjälp av GPS-koordinater får deltagarna i gatukonstkalendern dagligen nya ledtrådar om var de ska leta. Sen är det upp till var och en att låta fantasi och upptäckarglädje flöda i jakten på den numrerade lucka, snöret, stenen eller annat som döljer dagens verk. Och vad det blir är en överraskning, även för arrangörerna.

– Det ska bli ordentligt spännande att se vad folk hittar på i år, säger Magnus Wallström, grundare av Gatukonst.se. Det är en osalig blandning konstnärer som deltar i år, vi har siktat på att få till en så jämlik men samtidigt spridd blandning som möjligt.

Vissa av de medverkande konstnärerna har inte gjort särskilt mycket i det offentliga rummet tidigare, berättar Magnus Wallström, medan en del andra är “gamla rävar” i sammanhanget. Några namn han vågar avslöja redan nu är Hop Louie, Caper, Huxflux från Fiktivt Kollektiv, Cama, Amaris och Sanni. Men fler tillkommer. Den största skillnaden från förra året är just att fler konstnärer är inblandade.

– I år är vi 24 konstnärer och grupper som deltar, en för varje dag, berättar Magnus Wallström, som också lovar att alla inblandade är mer förberedda den här gången.

– Då drog vi igång projektet i senaste laget och visa verk blev kanske lite för stressigt utförda. En del satte igång att arbeta samma dygn de skulle vara färdiga, vilket inte alltid är den bästa metoden om man vill göra något genomarbetat. I år har alla fått tid att arbeta mer med sina verk, så jag hoppas det blir riktigt fina saker.

Trots att det inte var några “horder av folk” som deltog i luckjakten förra året blev nästan alla verk upphittade och fotograferade, berättar Magnus Wallström. Och det av många olika personer, trots att vissa var lite mer ihärdiga än andra. Nu hoppas man på en minst lika stor uppslutning. Och fina priser ligger i potten för alla som vill vara med.

– Några av konstnärerna som deltar kommer att skänka tavlor eller andra konstverk för att lägga i vinstpotten, berättar Magnus Wallström. Vi har också fått lite trevliga presenter att lotta ut, bland annat den uppmärksammade boken Noll Tolerans som kom tidigare i år, som handlar om den politik som förts runt graffitin de senaste åren.

Varje dag klockan 12 publiceras GPS-koordinater och eventuella ledtrådar till dagens ”lucka” på kladdventskalendern.se. Skicka in dina bilder eller filmer på avtäckandet till [email protected] om du vill få dem publicerade på hemsidan och vara med i utlottningen.

Rekommenderade artiklar

© 2019 Stockholms Fria