Kritiken växer mot polisens jakt på plankare | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Kritiken växer mot polisens jakt på plankare

Sedan polisen skrivit i sin interntidning om att de jagar papperslösa vid spärrarna i Stockholms tunnelbana har kritiken växt.

Förra veckan kunde Stockholms Fria Tidning rapportera att polisen använder biljettkontroller som förevändning för att fånga papperslösa i tunnelbanan. Problemet är att utlänningslagen tydligt anger att det krävs en misstanke om brott för att kontrollera någons identitet. Och många papperslösa har inte råd att lösa biljett.

Under veckan har flera medier tagit upp nyheten, som ursprungligen kom från ett pressmeddelande från Planka.nu. Tidningen Arbetaren skiver bland annat om vittnesmålen om hur gränspoliser spelar hantverkare innanför spärrarna på stationer där många papperslösa bor.

Både Arbetaren och P4 Radio Stockholm har pratat med Jerzy Sarnecki, som är professor i kriminologi. Hans åsikt är att polisens metod inte är förenlig med lagens anda.

– Och är det inte tänkt att man ska genomföra kontrollerna på det här sättet, då är något fel antingen på lagen eller på polisens sätt att agera, säger han till P4.

Även politiker i riksdagens justitieutskott reagerar mot hur polisen arbetar.

– Har de gjort det enbart för att få möjligheten att kontrollera id så är det inte en korrekt tillämpning av lagstiftningen som jag ser det, säger vice ordförande Johan Linander, som också är Centerpartiets rättspolitiska talesperson, till Stockholmsnytt.

Men för att polisens metoder ska granskas krävs en JO-anmälan. Vid SFT:s pressläggning hade ännu ingen anmälan lämnats in.

Anna Nygård i Planka.nu säger att hon är nöjd över uppmärksamheten, men att kritiken också hamnat snett.

– Nu har det mest handlat om de juridiska aspekterna, medan det etiska och politiska perspektivet saknats.

Rekommenderade artiklar

”Vi är förvånade över de starka reaktionerna”

Papperslösa

Polisens uppmärksammade id-kontroller i tunnelbanan fortsätter. Det kommer in allt fler vittnesmål om polisens godtyckliga kontroller. Samtidigt säger gränspolisen att det inte har skett någon upptrappning av arbetet.

På flykt från Sudan – och Reva

Papperslösa

Människorättsaktivisten Ayman Amin lever ett isolerat liv i Stockholms utkanter. Hans asylansökan fick avslag. Och med de utökade id-kontrollerna har hans rörelsefrihet begränsats till ett minimum.

Polisen: ”Du pratar väldigt konstigt”

Papperslösa

Johanna blev nyligen konfronterad av polisen vid Slussens tunnelbana. "Nästa gång tänker jag inte visa leg. Någon måste säga stopp. Det börjar kännas som i Tyskland på 1930-talet", säger hon.

Jakt på papperslösa ökar

Papperslösa

Papperslösa barn och ungdomar vågar inte längre uppsöka psykiatrin eller ta sig till skolan. I Malmö har polisens projekt Reva lett till en kraftigt upptrappad jakt på papperslösa. I veckan startade polisen projektet i Stockholm.

© 2020 Stockholms Fria