Det svenska ord flyktingar hatar mest – väntan | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Det svenska ord flyktingar hatar mest – väntan

Under vinjetten Flyktingar berättar visas ett halvt dussin kortfilmer, där Amer Abd Hameeds 40 minuter långa Från döden till livet är huvudnumret.

Filmen skildrar flyktingar som bor på en förläggning i Boden. Till en början får man en ganska ljus bild av Sverige som ett demokratiskt land som tar emot människor som flytt från krig. Men ganska snart får man veta att väntan på beslut i asylärendena är orimligt långa och att de flesta som intervjuas får avslag på sina ansökningar. "Här finns inget liv, man dör här", säger en man som står invid en spegelblank norrländsk sjö.

Efter huvudfilmen följer ett antal kortfilmer tillkomna i olika samarbetsprojekt, varav de flesta är korta digitala berättelser där flyktingar får komma till tals. Charmpriset går definitivt till Fotboll är allt för mitt liv, där en ung pojke berättar om sina idoler, alla sportbilar han vill ha och vilket stort hus han ska bo i när han blir stor. Bildsättningen är lekfull och komisk och det är svårt att motstå en kortfilm som avslutas med repliken "Ronaldo äger".

Fakta: 

Film

Flyktingar berättar

Ett flertal kortfilmer av olika regissörer

Rekommenderade artiklar

Där dokumentär och fiktion möts

Just nu pågår 14:e upplagan av Tempo dokumentärfilmsfestival, där ett 100-tal filmer visas. Stockholms fria recenserar ett urval filmer och har pratat med festivalchef Agneta Mogren.

Film som utmanar sociala stereotyper

Kenyas mest intressanta namn inom film just nu är Amirah och Wafa Tajdin. Stockholms fria har pratat med systrarna som nästa vecka kommer till CinemAfrica.

”När man fyller 18 år, då blir man dödad”

Recension

Margreth Olin skildrar i Nowhere home ungdomar som kommit till Norge som flyktingar men fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd. Lagen säger att de inte kan utvisas förrän de fyllt 18 år, och de hålls i förvar i väntan på att de ska bli myndiga och kan skickas hem.

Inblick i säregen tankevärld

Recension

I sju år har Linda Västrik följt ett nomadfolk som lever nästan helt avskärmade från omvärlden i Kongos regnskog. Deras liv skiljer sig inte från våra bara till det yttre, utan filmen ger även en inblick i stammens säregna tankevärld.

© 2021 Stockholms Fria