Fria Tidningen

Djurrättsalliansen anmäld för skadegörelse

Lördagens demonstration på minkfarmen i Tomelilla, Skåne, är omtvistad. Djurrättsalliansen anklagas för skadegörelse. Själva menar de att demonstrationen gick lugnt till och att anklagelserna är ideologiskt grundade.

I lördags anordnade Djurrättsalliansen en demonstration på en minkfarm i Tomelilla i Skåne. Organisationen har under en tid uppmärksammat minkfarmerna i Sverige och genomfört aktioner mot dem. De menar att farmerna bryter mot djurskyddslagen och att det är hög tid för politikerna att göra något åt detta. Hur demonstrationen under lördagen gick till är omtvistad och de två versionerna går isär. Flera medier rapporterade på lördagen att ett 50-tal personer ska ha brytit sig in på minkfarmen och skakat burar. Enligt Johan Carlsson från Djurrättsalliansen genomfördes demonstrationen lugnt och stilla, med ett 60-tal personer från olika organisationer. Aktivisterna hade ropat slagord, hållit korta tal och informerat grannar om varför de var där. Några hade gått runt och kollat på minkarna inne i skjulen. Anklagelserna om att aktivister skulle ha skakat minkburar och stressat upp djuren tillbakavisar Johan Carlsson.

– Det är väldigt motsägelsefullt och konstigt att anklaga Djurrättsalliansen för något sådant, säger han.

När farmaren kommit ut hade några börjat diskutera och argumentera med denne. Folk hade blivit lite upprörda och ropat slagord, men enligt Johan Carlsson var situationen inte hotfull på något sätt. Därefter avslutades demonstrationen och de medverkande åkte hem. En halvtimme efter att demonstrationen avslutats hade polis kommit till platsen och farmaren har nu anmält Djurrättsalliansen för bland annat skadegörelse. Djurrättsalliansen fick inte veta att det skett skadegörelse på farmbyggnaden förrän senare, menar Johan Carlsson.

– Vi såg inget under demonstrationen. Den var väldigt utspridd så det är möjligt att det har skett skadegörelse utan att någon har sett det.

Men han säger att han samtidigt har förståelse för de som ligger bakom skadegörelsen, men tycker att det finns bättre sätt. I sammanhanget ser han inte brottet som något stort problem.

– Vi är seriösa, men också mot djuren. Vi tycker inte att det är fel att bryta mot lagen för att skydda dem, djurs rätt är viktig, säger han.

Angående anklagelserna från Sveriges pälsuppfödares riksförbund, SPR, tror Johan Carlsson att det kan vara ett sätt att smutskasta Djurrättsalliansen.

– Vi har anklagats för allt möjligt, för sådant som vi inte har med att göra. Jag tror att det är en ideologisk grej från deras sida och jag tror att det kan gå ut över vårt arbete, säger han.

Johan Carlsson menar att demonstrationen varken var hetsig eller hotfull. Men farmarens version är en annan. I ett pressmeddelande från SPR beskrivs händelsen som både våldsam och hotfull. Enligt Johan Dalén, vd för SPR, hade farmaren i Tomelilla blivit mycket förvånad och obehaglig till mods när ett 60-tal människor plötsligt stod utanför hans hus och skrek slagord. Han hade ringt polisen av oro dels för att demonstranterna skulle bära med sig någon smitta in till minkarna och dels för att de stressade upp minkarna med deras högljudda slagord. Det visade sig senare att ett plexiglas krossats och att någon varit inne i minkfarmen och vandaliserat. Djurrättsalliansens beskrivning av den lugna demonstrationen håller Johan Dalén inte alls med om.

– Det var brott som begicks, både hemfridsbrott och skadegörelse, säger han.

Johan Dalén förstår frustrationen från de, till största delen fredliga demonstranterna som medverkade. Han menar att han inte har något emot fredliga, regelrätta demonstrationer.

– Det är viktigt att skilja på fredliga demonstrationer och kriminella handlingar. Vi har inga anledningar att ha någon dispyt med Djurrättsalliansen. Jag vill inget hellre än att de håller sig till fredliga metoder, säger han.

Anklagelserna från Djurrättsalliansen om att svenska minkfarmer bryter mot djurskyddslagen med vanskötta minkar och allvarliga beteendestörningar, håller inte Johan Dalén med om.

– Visst förekommer det sjuka djur som inom all verksamhet med levande människor och djur, men vanskötsel och brott mot djurskyddslagen är inget som förekommer på våra minkfarmer.

Fria Tidningen har försökt få en kommentar från polisen i Skåne.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2024 Stockholms Fria