Skånes Fria

Hon har styrt i 12 år

I snart 12 år har Cecilia Lind (S) styrt Eslövs kommun. Under de åren har det talats allt mindre om jämlikhet mellan könen, säger hon.

Redan för tjugo år sedan bestämde sig Socialdemokraterna för att dela på makten, ändå är det fortfarande män som dominerar på de tyngre posterna runtom i landet, säger Cecilia Lind. Det trots könsvarvade partilistor och andra åtgärder.

– Det gäller egentligen alla partier. Även om det ser jämställt ut på pappret så är det män som sitter på de riktigt tunga uppdragen. Män väljer män. Inte minst i de kommunala bolagen. Vad jag har märkt är också att man talar väldigt mycket mindre om jämställdhet i dag än för 10–12 år sedan.

I Eslöv är det Cecilia Lind som är kommunstyrelseordförande. Efter senaste valet delar hon makten tillsammans med moderaten Henrik Wöhlecke som är ordförande i kommunfullmäktige. Någon större skillnad tror hon inte att det inneburit för Eslöv att hon är kvinna. Kommunpolitiken är för komplex, säger hon. Samtidigt som hon tillägger att den viktigaste jämställdhetsfrågan nu snarare handlar om alla ofrivilligt deltidsanställda. En fråga som hon säger sig ha drivit kraftfullt genom åren.

– Det är viktigt att se hur förfärligt ojämställt det är i vården och andra kvinnodominerande yrken som ofta är lågstatusarbeten. I Eslöv arbetar mer än hälften ofrivilligt deltid vilket gör de beroende av en man - det är det absolut största problemet. Det är svårt men vi har satt som politiskt mål att fram till 2015 ska heltid bli en rättighet.

Fakta: 

<h2><strong>Relaterade artiklar:</strong>&nbsp;<br><a href="http://www.skanesfria.nu/artikel/97087">Skåne styrs av ”starka män”</a>&nbsp;<br><a href="http://www.skanesfria.nu/artikel/97092">Demokratin i fara när män regerar</a>&nbsp;<a href="http://www.skanesfria.nu/artikel/97099"><br></a></h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Grannar misstänks för nya trädmord

Fem träd utsattes för skadegörelse för ett år sedan vid Höga stigen intill Mosebacke på Södermalm. Nu har det hänt igen. Och det är inte en isolerad händelse. På flera platser i Stockholm vill personer döda träd. Polisen misstänker boende som vill ha bättre utsikt.

Lyckad start på vapenamnesti

1 mars startade den vapenamnesti som gör det möjligt att lämna in olagliga vapen till polisen utan att få någon påföljd. I Stockholm har det hittills kommit in nästan 400 vapen.

Många kommuner deltar i Earth hour

Idag, lördag, går Earth hour av stapeln. I Stockholmsområdet har intresset ökat för evenemanget under de senaste åren. I år deltar 17 av länets kommuner.

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

© 2024 Stockholms Fria