Fria Tidningen

Allt fler livsmedel innehåller kemikalier

Vår mat innehåller allt mer rester från bekämpningsmedel. Vindruvor, jordgubbar och spannmål är några av de giftigaste och mest kemikalietäta livsmedlen. Det visar en ny rapport från Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA.

Allt färre livsmedel inom EU är fria från bekämpningsmedelsrester och allt fler kemiska ämnen återfinns i varje enskild produkt. 77 000 prover har tagits på över 500 livsmedel av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA. Mer än hälften av proverna har visat sig innehålla rester från kemiska bekämpningsmedel.

Både halten och mängden av olika kemikalierester som livsmedlen innehåller har mätts. Högst upp på listan finns jordgubbar, vindruvor, citrusfrukter och spannmål. I vindruvor har man hittat både cancerogena ämnen och hormon- och reproduktionsstörande ämnen. 58 procent av proverna på vindruvor innehöll rester från fler än ett bekämpningsmedel.

Emelie Hansson, sakkunnig inom mat och jordbruk på Naturskyddsföreningen, menar att de länge vetat att frukt och grönt innehåller rester av kemikalier. Men att allt färre prover är fria från kemikalierester tycker Emelie Hansson är oroande.

– Det innebär en ökad risk för oss konsumenter. Vi får i oss fler kemikalier, men också i högre utsträckning kombinationer av dem, säger hon.

I flera av proverna har rester från inte bara en, utan flera olika kemikalier återfunnits. När dessa rester blandas vet man inte hur mycket de påverkar människor och djur. Emelie Hansson menar att effekten ofta kan bli många gånger värre.

– När olika kemikalierester blandas blir de tillsammans ofta mycket giftigare. I de här fallen är inte ett plus ett två, snarare blir ett plus ett tio, säger hon.

Detta, den så kallade cocktaileffekten, är inget som beaktas i de riskbedömningar som genomförs, menar Emelie Hansson.

Odlare och arbetare som befinner sig ute på de fält som besprutas drabbas värst av kemikalierna. Men konsekvenserna av besprutade livsmedel kryper allt närmre, menar Emelie Hansson. Nya siffror visar att de kvinnor som jobbar i danska växthus där bekämpningsmedel används föder en högre andel barn med missbildningar.

Emelie Hansson tycker att utvecklingen är oroande, men menar att många lösningar finns att hämta från den ekologiska sektorn.

– Inom den ekologiska produktionen hittar vi samtida lösningar för minskad användning av bekämpningsmedel.

Till exempel använder man i vissa ekologiska växthus ett doftämne för att skrämma bort skadedjur, istället för bekämpningsmedel.

– Doftämnet kan användas i alla växthus. Om den ekologiska produktionen inte funnits hade vi inte kommit på liknande lösningar. Vi behöver innovationen från det ekologiska jordbruket, säger hon.

Emilie Hansson hoppas att fler konsumenter ska välja mer ekologiskt. Särskilt viktigt är det för gravida och barn, eftersom de är känsligare mot de giftiga ämnena, menar hon. Hon tror att lösningen dels ligger i att konsumenterna använder sin makt och väljer mer ekologiskt men också politikerna måste ta ansvar.

– Vi behöver tydliga politiska mål mot en ökad ekologisk produktion i Sverige och mer forskningspengar till den, säger hon.

Fakta: 

<h2>Läs också: <a href="http://www.fria.nu/artikel/97132">EU-regler kan hindra förbud mot stråförkortningsmedel</a></h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2024 Stockholms Fria