Bildt pressas inför arktiskt möte | Stockholms Fria
Fria Tidningen

Bildt pressas inför arktiskt möte

Två år av ordförandeskap i Arktiska rådet lider mot sitt slut. Sverige har under representation av Carl Bildt haft möjligheten att bestämma vad som ska diskuteras på rådets möten. Med en månad kvar som ordförandeland i rådet rasar kritiken mot den politik som förts gällande oljeborrning i Arktis.

När Sverige tog över ordförandeskapet i Arktiska rådet var det många som hoppades på att den makt som positionen medför skulle användas för att stoppa utvinningen av olja i Arktis. För fyra år sedan ställde sig dock regeringen bakom EU-kommissionens förslag till oljeborrning i regionen och utrikesministern har sedan dess varit tydlig med att han inte tänker föra fram någon kritik mot utvinningen av olja. Mot den bakgrunden kan regeringens avsaknad av vilja att införa ett förbud mot oljeborrning tyckas föga chockerande.

– Mitt arbete utgår från ordförandeskapsprogrammet. Vad vi har drivit under ordförandeskapet är miljöskydd vid oljeutvinning, säger Gustaf Lind, Sveriges Arktisambassadör.

Att utrikesministern under två års tid varken kritiserat planerna på oljeutvinning eller fört en diskussion om begränsningar av framtida oljeborrning i Arktis, kritiseras med råge av bland annat Greenpeace. Den linje som Carl Bildt har drivit som ordförande i rådet har varken stöd i riksdagen, av svenska folket eller ens bland Moderaternas egna väljare, enligt en undersökning som Greenpeace offentliggjorde i måndags.

– Om nu Bildt själv inte kan arbeta i den riktning som de allra flesta vill så är det Reinfeldts ansvar att instruera honom att gå i den riktning som Sverige vill, säger Therese Jacobson, Arktisexpert på Greenpeace.

Fria har inte lyckats nå utrikesministern för en kommentar men hans pressekreterare Erik Zeiga skriver i ett mejl att kuststaterna själva bestämmer över utforskning och utvinning av naturtillgångar i sina havsområden. "Därför är det Norge, Ryssland, Kanada, USA, Danmark och Island som beslutar om oljeutvinning i Arktis inom respektive territorium. Dessa länder har inte uttryckt intresse av att sluta utforska eller utvinna olja. Eftersom alla beslut fattas i konsensus hade det inte varit meningsfullt att driva frågan om förbud mot oljeborrning i Arktis.", skriver han.

Det är fortfarande några veckor kvar tills Sverige lämnar över ordförandeskapet vid Arktiska rådets ministermöte den 15 maj och Jacobson har ännu inte tappat hoppet. Hon menar att förhandlingarna inte är över förrän mötet är slut och att kunskap och engagemang från omvärlden har fått myndigheter att agera tidigare.

– Det är viktigare än någonsin att skydda Arktis och vad Sverige vill är att Sverige ska verka för att stoppa oljeborrningen i Arktis. Jag hoppas att Reinfeldt lyssnar på, om inte opinionen, så åtminstone sina egna väljare i det här fallet, säger Jacobson.

Fakta: 

Undersökning bland väljare:

Sifo har på uppdrag av Greenpeace genomfört en opinionsundersökning och intervjuat 1000 personer om hur de ser på oljeborrning i Arktis. Bland annat svarar 83 procent att de vill stoppa oljeborrningarna i Arktis. Bland de rödgröna väljarna svarade 88 procent ja på den frågan och bland regeringspartiernas väljare svarade 80 procent ja.

Undersökning bland riksdagspartierna:

Undersökningen bygger på enkätsvar av alla riksdagspartiernas miljöpolitiska talespersoner utom Sverigedemokraternas. Den visar att alla partier förutom Moderaterna vill verka för någon form av förbud mot oljeborrning på Arktis.

Läs hela undersökningen

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2021 Stockholms Fria