Stockholms Fria

Övergödning hotar Stockholms sjöar

Varje år mäter länsstyrelsen näringsläget i Stockholms sjöar. I en sammanställning över de sex senaste åren konstaterar de att länets sjöar är fortsatt mycket näringsrika. Länet har problem med övergödning.

Länsstyrelsen mäter årligen näringstillståndet i sjöarna i Stockholms län, tillsammans med de östra delarna av Mälaren. I en ny rapport har de sammanställt mätresultaten från de senaste sex årens mätningar.

Jämfört med övriga landet har Stockholms län fortfarande mycket näringsrika sjöar. Mer än hälften av de 248 undersökta sjöarna ligger på en dubbelt så hög halt av fosfor som medianvärdet för sjöarna i resten av Sverige.

Samma mönster går att se i kvävevärdena, som ligger betydligt högre än det svenska genomsnittet. Övergödningen leder till att alger och vattenväxter får en kraftig tillväxt. När de sedan bryts ner kan det leda till syrebrist i vattnet. Det ger artfattiga sjöar och i värsta fall igenväxning.

– Resultaten överensstämmer med tidigare sammanställningar. Även om vi har en del naturligt näringsrika sjöar i länet så beror merparten av de nu presenterade resultaten på en varierande grad av övergödningsproblematik, säger Jonas Hagström, miljöutredare vid länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

De stora utsläppskällorna när det gäller näringsämnen är bristfälliga enskilda avlopp, jordbruk, dagvatten och reningsverken. Men även trädgårdar är ett problem. En oroande tendens enligt länsstyrelsen, är att de renaste sjöarna nu har börjat försämras. Det kan tyda på en utveckling som vi först om ett par decennier kommer att se de verkliga konsekvenserna av.

De östra delarna av Mälaren, alltså de som ligger inom Stockholms län, är dock mindre påverkade av övergödning än de västra, som ligger i en mer utpräglad jordbruksbygd.

Urvalet av undersökta sjöar har inte varit slumpmässigt. De sjöar som har undersökts är i första hand de som ligger nära tätorter och de som har störst betydelse för friluftslivet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Miljöpartiet möter cyklister i ny kampanj

Miljöpartiet driver just nu en kampanj för Stockholm som cykelstad. Under en månad ska de träffa stadens cyklister runt om i Stockholm för att samla in förslag på förbättringar. Dessutom kan vem som helst dela med sig på Twitter via hashtaggen #cykelruset.

© 2024 Stockholms Fria