Stockholms Fria

Mayday Stockholm gjorde karneval av första maj

Stockholms Fria tog med sig kameran ut på första maj och kryssade mellan demonstrationstågen.

Första maj bjöd på en pigg nykomling i Mayday Stockholm, som bjöd på karnevalsstämning. Men även de traditionella tågen visade upp sig. Socialdemokraterna utmanar nu Vänsterpartiet i antal deltagare.


FOTO: FANNY HÖKBERG

Dagen startade traditionsenligt vid La Mano–monumentet på Katarinavägen ovanför Slussen. 250–300 personer samlades för att minnas och hylla de frivilliga som kämpade och föll i det spanska inbördeskriget. 


FOTO: FANNY HÖKBERG

Socialdemokraternas firande lockade många besökare i år. Enligt polisen kom över 8000 personer till Norra Bantorget vid 15-tiden. Bland talarna fanns Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande för LO och Karin Wanngård, oppositionsborgarråd. 


FOTO: FANNY HÖKBERG

Vänsterpartiets parad från Medborgarplatsen till Kungsträdgården slog nytt rekord: Upp emot 10000 personer deltog under parollen ”Arbete, rättvisa och välfärd”. 


FOTO: FANNY HÖKBERG

Enligt polisen kom ungefär 700 personer till Sergels torg för att delta i syndikalisternas tåg. 1000–1500 personer uppskattas ha gått i tåget, som marscherade via Stureplan och Kungsträdgården till Stortorget i Gamla Stan. Det är något färre än vanligt. Förra året deltog upp emot 2000 personer.


FOTO: FANNY HÖKBERG

Majdagens stora överraskning stod det nya initiativet Stockholm Mayday för. 1000–1500 personer deltog i ett spektakulärt sambatåg som gick från Mariatorget, via Hornsgatan, till Liljeholmen. 


FOTO: FANNY HÖKBERG

Bakom Mayday Stockholm stod en brokig rad organisationer och nätverk som Kulturhuset Cyklopen, Prekariatet, Planka.nu, Allt åt alla, Anarchopride, Nätverket linje 19, Nätverket linje 17, Rätt att bo, Socialistiska läkare, Syndikalistiska ungdomsförbundet, Kulturföreningen Kråkan och Kulturföreningen Canova. 


FOTO: FANNY HÖKBERG

Kommunistpartiet och Röd Front samlades på Mynttorget vid 13-tiden. Det bjöds på orkestermusik och tal av bland andra Sven Wollter. Ett hundratal personer deltog. 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Miljöpartiet möter cyklister i ny kampanj

Miljöpartiet driver just nu en kampanj för Stockholm som cykelstad. Under en månad ska de träffa stadens cyklister runt om i Stockholm för att samla in förslag på förbättringar. Dessutom kan vem som helst dela med sig på Twitter via hashtaggen #cykelruset.

Övergödning hotar Stockholms sjöar

Varje år mäter länsstyrelsen näringsläget i Stockholms sjöar. I en sammanställning över de sex senaste åren konstaterar de att länets sjöar är fortsatt mycket näringsrika. Länet har problem med övergödning.

Manifestation för en plats i värmen

Vinterkylan kan vara farlig för den som saknar ett hem. Samtidigt stängs de offentliga platserna för behövande. Det hävdar nätverket Aktion för ett varmare Stockholm. Den 25 januari manifesterade de för allas rätt till staden och tak över huvudet.

Läkare vill avslöja brister i vården

I december lanserade föreningen Socialistiska läkare hemsidan Vårdleaks. Syftet är att ge patienter, anhöriga och vårdpersonal ett säkert sätt att blotta missförhållanden.

© 2024 Stockholms Fria