Fria Tidningen

Kampen för ett fritt hus fortsätter

Beslutet att kommunen tar över Kulturhuset i Jönköping var en besvikelse för föreningen som driver huset. Men än är inte hoppet över. Föreningen har fått stort stöd och ska överklaga beslutet.

Sedan beslutet att kommunen tar över styret och administrationen av Kulturhuset i Jönköping fattades den 25 april har föreningen har fått ett ökat antal medlemmar. Nu går man vidare till förvaltningsdomstolen för att överklaga. Stödet kommer utifrån landet, men även lokalt. Inifrån huset märks ett ökat engagemang och kampvilja.

Engagemanget var särskilt påtagligt vid det stora 30-årsfirandet på valborgsmässoafton. Ett tiotal band uppträdde och en rad aktiviteter arrangerades. Husets samordnare Jon Heinpalu har varit med sedan 1990-talet och tycker att det är synd att mycket av diskussionerna fastnat i det gamla.

– Det viktiga är ju nu, att se på verksamheten och hur många som är aktiva i dag. Men man får inte glömma att det är en process som pågått länge. Kommunen har utrett oss under 3-4 års tid, lagt ner en utredning där den förra kulturchefen godkände vår verksamhet, och istället kört på sin egen linje.

Jon Heinpalu är starkt kritisk till hur ryktesspridning och felaktigheter får fäste, inte minst via medierna.

– Vi har hela tiden fört en öppen dialog med både politiker och allmänhet. Vi har ansträngt oss för att genomföra de förändringar som efterlysts, som större öppenhet och fler utåtriktade arrangemang. Musikverksamheten har växt otroligt och ekonomiskt går vi jättebra – tack vare hundra procent ideellt engagemang av våra medlemmar. Det heter att vi kostar pengar, när det i själva verket är tvärtom, vi bjuder kommunen på våra arbetsinsatser.

– Man får inte heller glömma den sociala aspekten, vad huset betyder för dem som kommer hit. Det pratas ju mycket om kultur på recept. Det är vad vi arbetar med här.

Att Kulturhuset skulle vara i krig med kommunstyrelsens ordförande Mats Green stämmer inte heller, säger Heinpalu. Det har hela tiden varit öppna samtal.

– Genom manifestationer och vår egen utredning – som kommunstyrelsen inte ens hade med i sitt beslutsunderlag – har vi gjort allt för att visa upp vår verksamhet och bjuda in folk. Utspel som att det var vi som skulle stå bakom angreppet på Green kan rasera allt arbete över en natt. Polisen dementerade ju uppgiften, men då var skadan redan skedd.

Jon Heinpalu var med i början av 2000-talet då konflikten mellan Kulturhuset och det socialistiska Bokkaféet blossade upp. Han sticker inte under stol med att den sköttes på ett dåligt sätt. Samtidigt avskräcktes en stor del av allmänheten från att komma till huset eftersom man upplevde att en grupp "tagit över" och styrde själva. I kaféet, som hade ett betydande inflytande i Kulturhusföreningen, fanns vissa konfrontationsinriktade krafter, men att dessa skulle finnas kvar bygger på gamla fördomar, menar Jon Heinpalu.

– De som är aktiva här i dag var inte involverade i det som hände då. 90 procent av husets medlemmar är nytt folk. Det är synd om de ska behöva stå till svars för det som skedde för tio år sen. Att vi skulle vara en "sluten verkstad med en utestängande verksamhet" stämmer inte alls, säger Heinpalu och hänvisar till en enkätundersökning som Kulturhuset genomfört. Den visar att de som kommer i kontakt med deras verksamhet känner att den är "öppen och inkluderande".

Enligt kommunalrådet Mats Green (M) handlar det inte om att köra ut Kulturhusföreningen och att kommunen ska "ta över" utan att införa lika villkor för alla föreningar. Det har införts marknadshyror för föreningar på andra håll, vilket gör det orimligt att Kulturhusföreningen ska få hyra gratis. Kommunen vill inte heller stödja Bokkaféet. Man vill inte tillåta "extrema eller politiska värderingar som inte överensstämmer med den demokratiska samhällsstrukturen".

– Det måste finnas utrymme även för provokativa åsikter, naturligtvis utan våldsinslag, säger Jon Heinpalu och syftar på bokkaféet, som tidigare fått kritik för en t-shirt med texten "Burn Israel burn".

Med kommunens förslag om ett så kallat aktörsråd går direktdemokratin i den nuvarande organisationsformen förlorad, menar Jon Heinpalu.

– Nu gäller en röst per person och medlem, inte en röst per förening. Det visar vilka som är aktiva och engagerade, även praktiskt i skötseln av huset. Det är också en solidarisk idé, de som är aktiva ska vara med och bestämma.

Enligt Mats Green ska avhysningen av bokkaféet påbörjas snarast. Föreningens överklagan till förvaltningsdomstolen grundar sig i om kommunen i det fallet går rätt tillväga rent juridiskt. En polisutredning har visat att ingen olaglig verksamhet bedrivs.

– En annan fråga är hur kommunen ska lösa det ekonomiskt. I dag äger föreningen det mesta av inventarierna och vi har totalt 50-100 ideellt arbetande, säger Jon Heinpalu som tror det blir svårt för kommunen att ersätta alla oavlönade arbetsinsatser.

Fakta: 

Kulturhuset i Jönköping

• Rymmer elva medlemsföreningar, däribland FN-föreningen, Jönköpings sportdansklubb, Medeltidsföreningen Juneborg och bosniska kulturföreningen Sarajevo. Förutom Smålands största loppis finns även snickeri, keramikverkstad, replokaler och "folkkök" med sopp- och pizzakvällar för 20 kronor. Det alternativa julfirandet är mycket välbesökt.

• Sedan starten för 30 år sen finns en öppen musikscen där såväl kända som okända artister kan spela. Hela våren har varit inbokad med olika band.

• Tidigare i våras kom oväntad dragkraft från Nina Persson i The Cardigans, som gjorde sin första spelning här, och författaren Mian Lodalen som var med och ockuperade den gamla brandstationen 1982 med kravet på ett självstyrt allaktivitetshus.

• Beslutet att kommunen tar över administrationen fattades i fullmäktige 25 april med siffrorna 45–35.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Inkluderandets konst

Sophia Alexandersson är konstnärlig ledare och verksamhetschef på Sharemusic & Performing Arts, med sin bas i Gränna, en kreativt experimenterande verksamhet och nätverk, både nationellt och internationellt.  Ingeli Aalto har träffat henne.

© 2024 Stockholms Fria