Lennart Fernström

Inledare


Lennart Fernström
Fria Tidningen

Beatrice Asks orimliga beställningsverk

Bo Svenssons utredning av polisens fakturor för bevakningen vid fotbollsmatcher kom i veckan. Visserligen föreslår han en halverad avgift, men det blir ändå en dubbel skandal. Dubbel för att justitieminister Beatrice Ask valde att tillsätta en ny utredare när Björn Eriksson hade kommit till ”fel” slutsats: att polisfakturorna inte var rimliga.

De är orimliga av flera skäl. Bara vissa klubbar och festivalarrangörer tvingas betala. Andra fotbollsmatcher och andra arrangemang som polisbevakas, till exempel löpartävlingar, skickar polisen ingen räkning för. Vidare blir det orimligt när en myndighet som har monopol godtyckligt kan bestämma när de ska göra ett arbete, hur stort arbete de ska göra och hur mycket de ska ta betalt. När räkningar skickas för saker som inte är beställda.

Svensson säger själv att polisnotorna blir orimliga och exempelvis hotar Stockholmsfotbollen där alla de tre storklubbarna är drabbade. Därför föreslår han en halvering, men det handlar ändå om miljonbelopp som hotar möjligheten till fortsatt verksamhet. Ask bör lyssna på Eriksson istället för Svensson och snarast sätta stopp för polisens godtyckliga indrivningsverksamhet.

ANNONSER

© 2024 Stockholms Fria