Queerfilmsfestival med klubbar och samtal | Stockholms Fria
  • Oscar Eriksson och Melissa Lindgren, projektledare för Cinema Queer.
Stockholms Fria

Queerfilmsfestival med klubbar och samtal

Cinema Queer, som just nu pågår i Stockholm, kallar sig ”Sveriges största normkritiska filmfestival”. Publiken bjuds på filmer, samtal och klubbar – allt med queertema.

Cinema Queer har funnits sedan 2010, men då som filmklubb på baren Högkvarteret på Södermalm. Sedan förra året är den en internationell filmfestival. Premiärfestivalen 2012 gick över förväntan med 90 procent sålda biljetter och mycket positiva reaktioner från publiken. Arrangörerna märkte att efterfrågan på hbtq-film var stor.

– Främst vänder vi oss till hbtq-communityn, men också till filmintresserade över lag. Ingen av har de här filmerna har fått distribution så det borde vara av intresse för alla som gillar film, säger Melissa Lindgren, en av arrangörerna, om årets festival.

Vilka är höjdpunkterna i år?

– På lördag (läs: i dag) visar vi Interior. Leather Bar. av Travis Matews med James Franco. Det är en festivalfavorit för oss. Den baseras på Cruising från 1980 med Al Pacino, en riktig kultfilm i gaykretsar.

När Cruising kom klippte den amerikanska censurnämnden bort 40 minuter av filmen och raderade dem. I Interior. Leather Bar. har Travis Matews filmat om vad han tror hände under de 40 minuterna.

Melissa Lindgren säger att de bortcensurerade scenerna möjligen innehöll lite gaysex, men framför allt handlade det om att läderscenen i San Francisco inte var accepterad på den tiden.

Under söndagen visas Margarita, en kanadensisk indiefilm om lesbisk kärlek. Efter filmen följer ett samtal om lesbisk film, eller snarare bristen på lesbisk film.

Facing Mirrors vill jag gärna pusha för också. Det är en iransk film som är otroligt fin och välgjord om en transperson som försöker fly sitt hemland. Queerfilmer från Iran hör inte till vanligheten! Den visas också på söndag.

I samband med filmfestivalen kommer ett antal queerklubbar att hållas, bland annat med konstnärskollektivet Drömfakulteten. I år kommer Cinema Queer att återkomma 19–22 september. Enligt arrangörerna ska festivalen i fortsättningen äga rum enbart på hösten för att undvika konkurrens med vårsolen.

Fakta: 

<h2>För schema och detaljerade beskrivningar, se www.cinemaqueer.se</h2>

Rekommenderade artiklar

Film som utmanar sociala stereotyper

Kenyas mest intressanta namn inom film just nu är Amirah och Wafa Tajdin. Stockholms fria har pratat med systrarna som nästa vecka kommer till CinemAfrica.

Så blir filmfestivalen

...Git Scheynius, festivalchef för Stockholms filmfestival som drar igång på onsdag den 9 november och pågår till den 20:e.

Där dokumentär och fiktion möts

Just nu pågår 14:e upplagan av Tempo dokumentärfilmsfestival, där ett 100-tal filmer visas. Stockholms fria recenserar ett urval filmer och har pratat med festivalchef Agneta Mogren.

© 2021 Stockholms Fria