• Lionel Almeida (t.v.) och Ahmed Ibrahim är båda med i Pantrarna för upprustning av förorten som tagit initiativet till muralmålningen.
Göteborgs Fria

Konstverk ska förändra bilden av förorten

I två års tid har konstnären Benny Cruz och Pantrarna för upprustning av förorten kämpat för att få måla en muralmålning vid Vårväderstorget. Nu är den äntligen färdig.

Under en viadukt vid Vårväderstorget pryds ena väggen sedan en tid tillbaka av kända ansikten. Olof Palme, Bob Marley, Rosa Parks, Malcolm X och Muhammed Ali är bara några av de visionärer och inspiratörer som har avbildats.

Bakom idén ligger Pantrarna som under flera års tid har pratat om att de skulle vilja ha en muralmålning i Biskopsgården. När de fick höra att Benny Cruz höll på med ett liknande projekt i Hjällbo så tog de kontakt med honom och frågade om de kunde göra något tillsammans. Sedan följde en lång byråkratisk process för att få tillstånd att måla. Men i början av den här sommaren kunde de äntligen sätta igång, och nu är resultatet klart.

– Syftet är dels att lyfta fram lokala talanger som är bra på att måla, men också att personerna på väggen ska inspirera till diskussion. Även om inte alla personer på väggen var politiker så är alla politiska på något sätt, säger Ahmed Ibrahim från Pantrarna som har varit med och målat.

Totalt har ett trettiotal personer bidragit till målningen. Mest folk som bor i området, men också personer från andra delar av stan.

– Nästan alla som kommit förbi har varit väldigt positiva och nyfikna, säger Benny Cruz som har lett den konstnärliga processen.

Själv har han målat muralmålningar i många delar av stan, nu senast avbildade han Håkan Hellström på andra långgatan, men han har också målat i andra förortsområden som Hjällbo och Backa.

– Jag hoppas att det här ska skicka en signal till bostadsbolagen och politikerna - att folk vill ha det fint i sitt område, och förhoppningsvis kan det leda till fler upprustningar.

Benny Cruz tror också att målningarna kan stärka självkänslan för de som bor i Biskopsgården.

– Även om man inte är politiskt engagerad så kan det betyda mycket bara att se konst som föreställer personer med samma hudfärg som en själv. I annat fall är det kanske reklamskyltar som uppmanar till konsumtion som folk tilltalas av. Och då kan självkänslan försämras istället eftersom man kanske inte har råd att köpa det som reklamen utlovar.

Lionel Almeida, också från Pantrarna, har målat Bob Marley och under honom citatet: "Everyday the bucket goes to the well, one day the bottom will drop out".

– Bob Marley har betytt väldigt mycket för mig. Det här citatet betyder att man inte kan ta hur mycket skit som helst.

Han säger att det kan vara svårt att förstå innebörden i just det citatet vid en första anblick, men att det samtidigt är bra eftersom det får folk att stanna upp och börja reflektera.

Förhoppningen från Pantrarna är att det även ska bli en till muralmålning på andra sidan viadukten.

– Här har vi visionärerna, på andra sidan vill vi ha visionen – så som vi vill att det ska bli, förklarar Ahmed Ibrahim.

Benny Cruz hoppas också att måleriet ska sprida sig till andra stadsdelar och att det även ska locka fler turister till att besöka förorterna.

– Göteborg har många fina muralmålningar, men de flesta är inomhus. Jag vill att folk ska se dem, avslutar han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Lite variation i slätstruken festival

Augusti inleddes med festivalyra i huvudstaden. Om Stockholm Pride representerar folklig extravagans med politiska undertoner, är Stockholm Music & Arts på Skeppsholmen den välartade medelklassens väl inmutade revir, skriver Katarina Andersson som i konstutbudet finner en liten oas i festivalmyllret.

© 2024 Stockholms Fria