Dalai Lama håller en föreläsning på Södertörns högskola, 2011.

Lycka på schemat i Indien

Publicerad:

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

Nyheter
Utrikes

Omkring en miljon elever i Delhi-området kommer att ha en lektion om dagen på skoschemat för ökad förmåga att känna glädje. Planen är att eleverna ska utveckla sina färdigheter i lyckokonsten genom att bli bättre på uppmärksamhet, självmedvetenhet, kritiskt tänkande och social medvetenhet genom föreläsningar, diskussioner och aktiviteter så som meditation.

– Jag tycker att den moderna utbildningen som har introducerats i Indien bör kombineras med den urgamla kunskap som vi redan har här, sade Dalai Lama i sitt lanseringstal på Thyagraj Stadium i Delhi i måndags. 

Öst möter väst

Västerländsk vetenskap och vad som ofta kallas österländsk visdom har sedan många år kommit allt närmare varandra, inte minst inom psykologin där Dalai Lama ofta bjuds in för att dela med sig av sina kunskaper på internationella vetenskapskonferenser runt om i världen. Teorin bakom så kallad KBT-terapi liknar exempelvis många delar av läran inom buddhism.

Meditation och annan uppmärksamhetsträning kommer att utgöra en central del i den nya läroplanen för lycka – något som vetenskapsvärlden även i väst gång på gång lyckats visa positiva effekter av. Empiriska studier visar bland annat förändrade aktiviteter i hjärnan på människor som mediterar och anektdodiska berättelser om förbättrade sinnestillstånd finns i tusental.  

”Kan skapa en revolution”

Enligt Times of India kommer till en början cirka 50 000 lärare dagligen att vara involverade i ”lycko”-lektionerna i Delhi-området. Flera delstater i Indien är på väg att starta så kallade lyckodepartement som på olika vis ska få befolkningen att känna mer glädje och mening i tillvaron. Dalai Lama tror att utbildningssatsningen bara är början på något mycket större.

– Jag tror att det här landet kan skapa en ny revolution på utbildningsområdet. Sedan kommer det att påverka många andra länder i Asien, men även i Europa, Sydamerika och Nordamerika. Därför tror jag att ert jobb kommer att gynna hela världen och hela mänskligheten, sade han i sitt tal inför flera tusen lärare vid presentationen i Delhi.