Miljömemory av unga företagare

Publicerad:

Ung företagsamhet är en organisation som utbildar ungdomar i att driva företag. Gymnasieelever får chansen att prova på ta fram en produkt och att marknadsföra och sälja den.

Simon Parker, Isac Norlander, Isak Popovski, Elias Leverud, Amna Sahovic och Emil Yfver på Thorildsgymnasiet i Stockholm har bildat ett företag för att sälja ett miljömemory.

Kreativiteten är stor bland UF-företagen och ibland dyker det upp idéer som lever vidare långt efter att projektet är över. Som den återanvändbara lindning för benskydd för fotbollsspelare som ersätter tejp, vilket går åt i mängder annars. Jag intervjuade ungdomarna bakom idén för bara några år sedan i Västerås, nu är de en självklarhet för många.

Medan kapphallen på Thorildsplans gymnasium ekar av elever på väg till och från lektioner sätter jag mig ner med delar av gruppen som har tagit chansen att göra något positivt för miljön och har bildat Grön framtid, vars första projekt är ett memoryspel som lär barn att sortera hushållssopor.

Med enkla bilder och en rustik känsla i både spelbrickor och förpackning har de skapat ett spel som verkligen känns hållbart och som har ett moment som andra memoryspel saknar. När spelaren hittar ett par brickor som hör ihop ska hen stoppa ner dem i en av flera tygpåsar, som representerar olika stationer på en återvinningsanläggning.

Det har kostat en del att producera spelen, men organisationen UF står inte för några pengar, utan gruppen bakom Grön framtid har fått använda sina egna pengar och har fått hjälp av släkt och vänner.

– Vi ville jobba med miljön, det är en viktig fråga för oss, nånting som många tycker om, säger Isak.

– Och vi bestämde oss rätt tidigt för att inrikta oss på den unga generationen, barnen, fyller Emil i. Vi vill att naturens välmående ska vara viktig för dem när de växer upp.

Miljön och klimatet är komplexa frågor som kan vara svårt för ett barn att förstå, men samtidigt är det livsviktigt för just de allra yngsta. Det är deras framtid som står mest på spel.

– Vi har försökt hålla bilderna så enkla som möjligt så att de tilltalar barn, säger Elias.

Och det stämmer. De har lyckats skapa symboler som talar direkt också till små barn. Spelet är tänkt att kunna användas som läromedel och är intressant för olika myndigheter och företag som sysslar med verksamheter inom miljöområdet.

De flesta UF-projekt tar slut när ämnet försvinner från schemat, men Grön framtids memoryspel förtjänar ett längre liv. Med lite tur kan det dyka upp fler liknande spel i framtiden.

FÖRETAGET NÅS ENKLAST VIA FACEBOOK: @GRONFRAMTID