Marsch för högre löner

Publicerad:   •  Uppdaterad:

I tisdags tågade missnöjda sjuksköterskor i Stockholm för lönepåslag på 5 000 kronor. Krav som ligger 1 700 kronor över Vårdförbundets.

Inrikes

I periferin av Vårdförbundets strejk pågår 'löneupproret' där över 10 000 sjuksköterskor hotar med att säga upp sig om deras lönekrav inte tillgodoses. Kraven är en ingångslön på 23 000 kronor och ett lönepåslag på 5 000 kronor. Yrkanden som ligger en bra bit över det Vårdförbundet begär av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, för att avsluta den pågående strejken.
- Man ska få en lön som man känner att man är värd. I dag ger man allt på jobbet, men när man får sin lön känns det som om allt slit inte är värt något alls, säger Angelica Castillo, sjuksköterska från Västerås som tagit sig till Stockholm för att protestera.
Initiativtagarna till upproret, Fatma Aslan och Rolf Forslund, sjuksköterskor på Centrallasarettet i Västerås, har totalt samlat över 30 000 underskrifter. Besvikelsen riktas främst mot SKL, men även mot Vårdförbundet.
- Vi är missnöjda med att Vårdförbundet lägger sig på en så låg lönenivå för sina medlemmar. Jag står givetvis fast vid att jag kommer säga upp mig om våra krav inte tillgodoses, har Rolf Forslund tidigare sagt till SFT.
Marschen begav sig från Sergels torg till riksdagshuset där krav och namnlistor överlämnades till fyra departement.

Stockholms Fria