Gatstenen i Hammarby sjöstad var billig för Stockholms stad, men kostnade för de kinesiska stenarbetarnas hälsa är desto större.

Kristdemokraterna kräver stopp för kinesisk gatsten

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Nyligen uppmärksammade Sveriges radios Kaliber att Stockholms stad via mellanhänder köper stora mängder kalksten från Kina. Kalkstenen bryts under förhållanden som strider mot ILO:s konventioner. Nu kräver Björn Nyström (kd), ledamot i trafiknämnden, att staden ska ställa etiska krav vid offentliga upphandlingar. Men på Stockholms stad har man ingen klar praxis för hur detta ska gå till.

Inrikes

upphandlingarna av byggmaterial till Hammarby sjöstad tog Stockholms stad in offerter från ett antal svenska stenföretag. Bolaget Artic kvartsit, som vann ordern, erbjöd sig att leverera den efterfrågade mängden sten till ett pris som var blott hälften så högt som den dyraste konkurrentens. Skillnaden var att Artic kvartsit köpte all sin sten från kinesiska brott medan konkurrenten bröt sin i Bohuslän.

Men att handla billig sten från låglönelandet Kina har dystra bieffekter. Det visade Kalibers reportrar, som då de uppgav sig vara inköpare för ett svenskt företag, fick guidade rundturer i ett antal kinesiska fabriker.

Vad de såg, och sedermera rapporterade om, var grova brott mot internationella arbetsrättskonventioner. De anställda arbetade genomgående under usla förhållanden och utan skyddsutrustning. Något som resulterat i att Kina i dag har hälften av alla världens fall av silikos, eller stendammslunga. En sjukdom som i stort sett eliminerades i Sverige på 1930-talet, då det kunde beläggas att den orsakades av inandning av stendamm. Obligatorisk skyddsutrustning infördes.

En som lyssnade på programmet och upprördes är Björn Nyström, kristdemokratisk ledamot i trafiknämnden.

- Det är rent ut sagt för jävligt att man importerar

Stockholms Fria