Vita huset ligger bakom razzian

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Under tordagskvällen den 1 juni avslöjade Rapport att det är påtryckningar från Vita huset som ligger bakom razzian mot The Pirate Bay och andra kunder till PRQ.

Inrikes

Det är ursprungligen den amerikanska regeringen som ligger bakom razzian mot The Pirate Bay. Vita huset pressade den svenska regeringen att agera, trots att man inte tyckte att det fanns någon anledning. Detta enligt uppgifter till SVT:s Rapport.

I april träffade en delegation med företrädare för justitiedepartementet och polisen de amerikanska myndigheterna, som tog upp frågan på begäran av Hollywoods intresseorganisation för filmindustrin, MPAA.

På hemmaplan bad justitiedepartementet polis och åklagare att agera. När de svarade att rättsläget var oklart och att det inte finns någon laglig grund för att slå till, kontaktade justitieministerns statssekreterare riksåklagaren och rikspolischefen, som gav order om handling, enligt Rapport.

Det är inte bara fildelningsnätverket The Pirate Bay som har drabbats av polisens tillslag. 300 företag och privatpersoner kan ha drabbats, däribland Planka.nu, Swebits.org och företaget Constant som driver hemsidan snabbstart.com.

Trots att företagen inte har haft någon koppling till Pirate Bay har de drabbats av att polisen beslagtagit servrar som deras sajter legat på.

En av dem som togs till förhör i går var Pirate Bays juridiska ombud. Han blev bland annat tvungen att lämna DNA-prov och nekades försvarare.

Nu meddelar centerpartiet att man KU-anmäler regeringen för tillslaget.

Fria.Nu