Nygamla nazister på marsch

Publicerad:   •  Uppdaterad:

I vad som beskrivs som ett försök att attrahera nya målgrupper har Sveriges största nazistiska organisation Nationalsocialistisk front ombildats till Folkfronten. I morgon marscherar de i Stockholm på Karl XII:s dödsdag.

Inrikes

Att det nazistiska partiet Nationalsocialistisk front, NSF, i veckan annonserade att det lägger ner verksamheten kom som en överraskning för de flesta. Istället startades det nya partiet Folkfronten. Bakgrunden uppges vara att NSF, som erövrade 1 417 röster i riksdagsvalet 2006, saknade möjlighet att ”vinna sympatier i de breda massorna”.

– Därför finns det ingen framtid för Nationalsocialistisk front, sade partiorganisatören Andreas Ärleskog till det nu nedlagda partiets hemsida.

Expos chefredaktör Daniel Poohl betraktar dock förändringen som kosmetisk snarare än ideologisk. Partistyrelsen är densamma för de två partierna och medlemmarna i det nedlagda partietskrevs över direkt till det nystartade.

– Jag skulle säga att det handlar om ett annat tilltal och ett annat sätt att föra fram sina idéer, man tar bort ordet nationalsocialistisk i namnet helt enkelt. Det är ganska fascinerande att det tagit dem 14 år att förstå att nazism inte är så populärt bland svenska väljare.

Demonstrationen blir Folkfrontens första offentliga aktivitet. Därmed blir den ett tillfälle att se om den nedtonade retoriken åtföljs av en mjukare yttre framtoning. Tidigare har NSF marscherat i kängor, med enhetlig militärt inspirerad klädsel och blågula sköldar.

Nätverket mot rasism kommer att hålla en motdemonstration.

Även främlingsfientliga Nationaldemokraterna ska marschera. En ansökan om att få gå till Karl XII-statyn i Kungsträdgården avstyrktes dock av polisen, och partiets överklagan avslogs i såväl länsrätten som kammarrätten.

– Vi vet av tidigare erfarenheter att det här inte är någon lämplig plats för demonstrationer, säger inspektör Kjell Lindgren vid polisens länskommunikationscentral.

Nationaldemokraterna svarade med att lämna in en ansökan om att demonstrera i Rinkeby, och hotade att genomföra sin marsch även om tillstånd inte skulle medges.

Under fredagen beviljades dock partiet demonstrationstillstånd från Östermalmstorg till Riddarholmen.

Fakta: 

Demonstrationer i morgon:

• Främlingsfientliga Nationaldemokraterna samlas på Östermalmstorg 14.00 för att gå till Riddarholmen.

• Antirasistiska Nätverket mot rasism samlas i Sergelgången 16.00.

• Nazistiska Folkfronten samlas vid Östermalmstorg 17.00 för att gå till Riddarholmen.

Stockholms Fria