Graffitin tar plats på söder

Publicerad:   •  Uppdaterad:

I morgon, lördag, går det kontroversiella graffitikonventet ”Art of the streets” av stapeln för andra året i rad på Södra teatern. Inför årets premiär skruvas förväntningarna upp ordentligt, inte minst från arrangörernas håll.

Kultur

I dag slår Riksteatern och ett flertal andra organisationer upp dörrarna på Södra teatern i Stockholm. Alla som är intresserade välkomnas att delta i det två dagar långa hyllningståget av graffiti och som Riksteatern kallar ”en av världens största deltagarkulturer och konstformer”

Bland annat kommer det erbjudas möjlighet att själv få måla och delta i workshops. Föreläsningar varvas med debatter mellan åskådare, politiker och graffitikunniga och nationellt och internationellt kända målare kommer att visa upp sina färdigheter på uppsatta väggar. En av de är ”Ikaroz” som känner en viss nervositet inför målningen som han ska göra.

– Det är skräckblandad förtjusning att måla inför folk. Man känner en viss prestationsångest, men det är som det ska vara.

Ceylan Holago som är en av arrangörerna till konventet är nöjd med hur många olika delar av graffitikulturen som erbjuds till besökarna. Själv ser hon mycket fram emot debatten.

– Debatten kommer bli väldigt spännande i år eftersom vi för första gången har med en nolltoleransförespråkare, Christoffer Järkeborn från moderaterna. Man kan fråga sig om han verkligen får vara med utifrån klotterpolicyn. Förra året tackade Claes Thunblad från trafikkontoret nej till att medverka med hänvisning till policyn, så det finns säkert en konflikt i det.

En annan som kommer att medverka under helgen är Tobias Barenthin Lindblad som bland annat är känd för att genomföra ”gatukonstvandringar” i stan. I helgen blir det en tur för den som är intresserad, men utöver det kommer han även hålla i en föreläsning med fokus på Berlin.

– Jag och Jacob Kimvall kommer ha en föreläsning om vad man kan kalla världens längsta öppna vägg, nämligen Berlinmuren. Jacob kommer prata om muren ur ett världspolitiskt sammanhang och jag kommer prata om mina personliga erfarenheter eftersom jag bodde där ett halvår när muren föll.

När det kommer till vad Tobias Barenthin Lindblad ser fram emot mest under dagarna är svaret, skisstävlingen.

– Jag tycker att det ska bli spännande med skissbattlet. På sextio sekunder ska två tävlande rita upp samma ord på en vägg. Sen får de andra medtävlande rösta på den de tycker är bäst. Det är väldigt laddat och folk som är med är sjukt nervösa, säger han.

Ceylan Holago är övertygad om att årets konvent kommer bli lyckat. Men hon tror att stadens majoritet kommer följa varje steg i syfte att stödja argument för nolltoleransen.

– Jag förväntar mig ett efterspel. Stockholms stad kommer säkert vara välförberedda i år och dokumentera klottret i närområdet. Problemet med en sådan dokumentaion är att om de inte genomför det regelbundet finns det ingenting att jämföra med.

Fakta: 

Tid och plats: 13-14 augusti, Södra teatern

Målare: Ikaroz(SWE), Blue(SWE), Nug (SWE) Mad C (TYS)

Aktiviteter: Workshop, laglig vägg, gatukonstvandring, debatter, föreläsningar, filmvisning

* Se även PÅG

Stockholms Fria