Tibets premiärminister Lobsang Sangay under veckans Sverigebesök.

Tibetledare fick nobben av regeringen

Publicerad:   •  Uppdaterad:

I veckan har den tibetanska exilregeringens premiärminister Lobsang Sangay besökt Sverige för att berätta om Kinas förtryck mot den tibetanska befolkningen. Men regeringen sa nej till att träffa honom. Ekonomiska intressen går före mänskliga rättigheter, menar Bo Paulsson, på organisationen IM.

Inrikes

– Det som händer är att unga tibetaner bränner sig till döds mot förtrycket. Det rör sig om runt 120 stycken sedan 2009 och det är fruktansvärt att det är så tyst om den här katastrofen, säger Bo Paulsson.

Lobsang Sangay leder Tibets exilregering från Dharamsala i Indien sedan Dalai Lama lämnade över sin politiska roll 2011. Han arbetar för att öka omvärldens medvetenhet om Kinas våld mot den tibetanska befolkningen och människorättsorganisationen Individuell Människohjälp (IM) tar hand om ledaren under Sverigebesöket. Det är också IM som har försökt få till ett möte mellan Sangay och regeringen.

– Vi har meddelat UD i ett tidigt skede med direktadressering till ministrarna att vi får besöket och att han är intresserad av att träffa den svenska regeringen, säger Bo Paulsson.

Men svaret blev nej. Beskedet var att Sangay endast kommer att få träffa tjänstemän.

– Tjänstemännen har inte alls samma möjligheter att påverka ett politiskt beslut som skulle innebära lättnader för det tibetanska folket, förklarar Paulsson.

Någon förklaring till varför man har valt att avstå ett möte på politisk nivå vill UD inte lämna.

– Vem som tar emot avgörs från fall till fall och i det här fallet har man bedömt att tjänstemän vid UD är lämpliga samtalspartners för att föra samtal om situationen i Tibet, säger Anna Buhré Kervefors, presstaleskvinna vid UD.

– Nej, jag kan inte gå in på varför, upprepar hon.

En politiker som dock valde att träffa Lobsang Sangay är riksdagsledamoten Johan Linander (C), som själv har varit i Tibet.

– Jag kommer just från mötet med Sangay och tycker det var ett ganska lätt val. Fredsprocessen har ju helt stannat av och vi måste göra mer för att hjälpa tibetanerna att komma framåt och sätta tryck på kineserna, säger han.

– När vi pratade spekulerade han inte om varför Sveriges regering valt att avstå, däremot fick han höra i Norge att det hade varit påtryckningar från Kina men det är ju ingenting vi får bry oss om.

För Sverige är handelsutbytet med Kina viktigt och Paulsson tycker det är tragiskt hur mänskliga rättigheter kommer efter ekonomiska intressen.

– I Sverige slår vi oss för bröstet och säger att vi värnar om de mänskliga rättigheterna och här vill våra högsta politiska ledare inte ta emot en demokratiskt vald ledare för ett förtryckt folk. Det är sorgligt.

Fria Tidningen