Gatuslang bjuder på örongodis
Hägerstensbon Pontus Gustavsson vill att fler ska upptäcka svensk hiphop. I hans podcast Gatuslang får både kända och okända profiler komma till tals.
– Det bästa med hiphopen är att det är rått och ärligt uttryck, hävdar radiomakaren Pontus Gustavsson.
Allt fler hittar fram till svensk hiphopkultur. Kanske för att Sverige utvecklats på liknande sätt som hiphopens hemland USA med en stark kommersialisering och uppdelning av fattiga och rika. Även i Sverige finns numera satellitstäder där människor äger två-tre bilar med någon sover på gatan ett stenkast därifrån, menar Pontus Gustavsson.
– Jag vill sprida alla berättelserna som finns därute. Historier om ett Sverige med segregation, rasism, gentrifiering, droger, religion och där dom marginaliserades historia berättas sida vid sida med dom mer rumsrena varianterna. Men det ska vara en bra balans, säger han och betonar att det finns en bredd och geografisk kontext i podden.
Pontus Gustavsson menar att hiphop generellt ofta slagit underifrån och bidragit till att ha skapat en mer politiskt medvetenhet.
Till vardags jobbar han deltid som personlig assistent så en stor del av sin fritid tillbringar han med att förbereda radioprogrammen på webben. Initiativet till podden Gatuslang fick Pontus Gustavsson när han sände studentradio i Göteborg 2004. Med ett stort teknik- och musikintresse så var det logiskt att följden skulle bli radioprogram. Två mikrofoner, stativ och ljudkort har han investerat i. Men podden är ingenting han blir rik på.
– Folk brukar tacka för bra program och bjuda på en bärs under en konsert, typ. Lyssnarna är framför allt killar i 20–40 årsåldern som vill djupdyka.
Ett podprogram på två timmar kräver ungefär två dagars arbete med research, intervju och redigering berättar Pontus Gustavsson.
– Hiphopen har vuxit från att ha varit en undergroundscen till dagens kändisskap. Utmaningen är istället att få slipade artister som går på autopilot när dom intervjuas att ge något unikt av sig själva. Till min hjälp har jag en grundlig research där ofta nära vänner bidragit med guldkorn om artisten.
Han är nästan ensam om att skildra den svenska hiphopscenen. Ett av få undantag är musikjournalisten Mats Nileskär som nog får säga vara den som introducerat hiphopen i Sverige via sina musikprogram i P3 Sveriges Radio under fyra decennier. I dagsläget har nästan nittio program gjorts i Gatuslang under dom cirka tre år som Pontus jobbat med podden. Han har intervjuat Petter, Latin Kings, ADL, Ken Ring, Timbuktu, Gurra G med flera, men drömmer om att få Ayo, Leila K och Feven att ställa upp i programmet. I november blir det en riktigt fet fest när Gatuslang firar treårs-jubileum, säger han. På frågan hur länge han kommer att fortsätta jobba med Gatuslang så svarar Pontus Gustavsson:
– Jag säger som MC Tim: Jag kommer att hålla på tills jag slutar!