• Maria Svennbeck och Ann Porwik inspekterar odlingarna. - Det här projektet är helt underbart, säger Ann Porwik.
  • Odlingsprojektet är till för alla boende i området. Till oldingarna kan man komma för att plocka med sig färsk sallad hem.
  • ”Just den här platsen är egentligen inte idealisk för odling, det är lite för skuggigt och för många träd. Men den är samtidigt perfekt eftersom den ligger väldigt synlig och många människor passerar, säger Maria Svennbeck.
Stockholms Fria

Hökarängen odlar för förändring

Det växer i Hökarängen – på alla plan. I projektet HOPP sprudlar det lokala engagemanget, via kurser i permaodling och hur man startar kooperativ. En oskyldig odlingsplätt kan vara starten på lokal förändring.

– Det handlar om att ställa om till en annan typ av samhälle. Klimatkrisen gör det nödvändigt, säger trädgårdsmästare Maria Svennbeck när SFT träffar henne.

– Behöver man sätta längre störar här?

– Nej, de där tomaterna blir inte så mycket högre.

Ann Porwik och Maria Svennbeck står lutade in i det enkla lilla växthuset och diskuterar odling och grönsaker. Solen skiner för fullt och på lekplatsen intill leker och tjoar barnen. En bit bort ligger en damm. Här under träden i Fagerlidsparken växer det för fullt i rabatter och pallkragar: spenat, potatis, rödbetor, purjolök, paprika, blomkål, broccoli, koriander, ringblommor. Det är frodande, böljande grönt. Rent idylliskt.

Maria Svennbeck är trädgårdsmästare och den som hållit i kursen som lett fram till odlingen i ett hörn av Hökarängen. Ann Porwick har kommit förbi för att plocka med sig grönsaker till matlagningen. Hon bor en bit bort och är en av de ungefär trettio personer som ingår i odlingsgruppen. Hon går runt med en vit plastkasse och plockar sallad, mangold och lite annat.

– Man behöver ingen dressing till de här grönsakerna! ropar hon.

Och det är precis så den är tänkt att användas, som ett slags skafferi för de boende. Öppet för alla. Förutom för hungriga rådjur som motas bort med ett enkelt staket.

Odlingsprojektet är startat av HOPP (Hökarängens Omställning och Permakulturprojekt), som i sig är en del av Hållbara Hökarängen som också finansierat verksamheten. Hållbara Hökarängen var ett treårigt projekt initierat av det allmännyttiga bostadsbolaget Stockholmshem, som äger cirka 70 procent av bostäderna i området, för att skapa en socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar förort. Projektet drevs fram till juni i år och innefattade bland annat renovering av lägenheter och upprustning av centrum. Men Hållbara Hökarängen fick också motta en del kritik för att driva på gentrifieringen i området. Det vill säga att man snyggar upp förorter med skamfilat rykte (”Krökarängen” är ett gammalt öknamn) så att hyrorna stiger. De som inte har råd får flytta någon annanstans och kvar blir de medvetna medelklassmänniskorna. Även Maria Svennbeck tycker att det kan finnas fog för kritiken.– Visst. Men samtidigt finns här en stor lokalpatriotism, och ett motstånd mot ombildningar till bostadsrätter. Man vill inte att det ska bli för snyggt, säger hon. Maria Svennbeck säger att HOPP i grunden är ett politiskt projekt och ser det som den klimatpolitiska sidogrenen av Hållbara Hökarängen. Hittills har de arrangerat en vegansk matlagningskurs, en workshop om att starta kooperativ, föreläsningar och inspirationskvällar kring hållbarhet och klimat – samt qi gong på Högdalstoppen. Hon beräknar att de sammanlagt har nått cirka femhundra personer.

– Det är så brett! Det är därför det är så spännande. Och just den här platsen är egentligen inte idealisk för odling, det är lite för skuggigt och för många träd. Men den är samtidigt perfekt eftersom den ligger väldigt synlig och många människor passerar. De pratar och frågar vad vi håller på med. Det är viktigt att det blir en mötesplats. Speciellt många nysvenskar kommer förbi och undrar vad vi odlar i Sverige.Nu när projektpengarna från Hållbara Hökarängen är slut vill Maria Svennbeck att HOPP ska leva vidare ändå. Förhoppningen är att arbetet inom projektet ska leda till att det bildas en permanent omställningsgrupp. Bland annat har man sökt pengar från Stockholms stad men fått avslag. De letar nu efter finansiering till kommande verksamhet. Men för att HOPP:s verksamhet ska kunna fortsätta så tror Maria Svennbeck att det behövs att någon jobbar avlönat.

– Jag tror det är nödvändigt i längden. Det är självklart viktigt med det lokala engagemanget, och vi vill ju verkligen skapa förutsättningar för att människor ska kunna göra saker själva. Men jag har sett många liknande projekt dö ut när folk inte orkar längre. Och då blir det besvikelse och backlash, säger hon.

De har talat med kommunen om att få använda ett större område längre bort för odling. Liksom om att nyttja lokaler i byggnaden intill – där Konsthall C huserar – till så kallad aquaponics. Det vill säga inomhusodling som kombinerar både växter och fiskar. Ett inköpskooperativ är startat för att handla av närliggande bondgårdar. Till hösten blir det fler kurser i permakultur.

– För mig handlar det här om att ställa om till en annan typ av samhälle. Klimatkrisen gör det nödvändigt, säger Maria Svennbeck med eftertryck.

Ann Porwicks entusiasm för odlingen går dock inte att ta miste på.

– Projektet är helt underbart. Jag är så stolt över detta, säger hon där hon står mitt bland grönsakerna med en välfylld kasse i handen.

Fakta: 

HOPP...

....Hökarängens Omställning och Permakulturprojekt bildades i årsskiftet av trädgårdsmästare Maria Svennbeck tillsammans med Hökarängsborna Jenny Cederholm och Maja Lindström. Tanken är att skapa möjligheter för människor att träffas för att lära mer om lokala lösningar på världens utmaningar, så som klimatförändringarna och det försvagade ekosystemet. Projektet vill inspirera till handling, genom konkreta tips på vad man kan göra i sin vardag för att påverka i en positiv riktning. Odlingen i Hökarängen är en del av projektet. Den 4 oktober blir det stor skördefest på odlingen i Fagerlidsparken.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

SL: Sådana budskap är svåra att stoppa

SD:s reklamkampanj i tunnelbanan har mött massiv kritik – men enligt SL finns det inget hinder i lagstiftningen om exempelvis ett rent nazistiskt parti vill affischera på liknande vis.

© 2024 Stockholms Fria