• Den amerikanske fascisten Richard Spencer skulle ha talat i Stockholm på lördag. Nu ställs konferensen in. Få har anmält sig och det har skett en mobilisering mot rörelsen både här och i Polen.
Stockholms Fria

Splittring och uteslutningar skakar altrightrörelsen

Helgens Identitär idé ställs in efter protester från Polen och mobilisering i Sverige.

Den högerextrema konferensen Identitär Idé, som skulle hållas den 4 november i centrala Stockholm, ställs in. Det meddelar arrangören förlaget Arktos på eventets Facebooksida. Konferensen skulle bli den tionde i ordningen sedan starten 2010. Identitär Idé har kommit att bli det viktigaste teoretiska forumet för svensk nyfascism.

Konferensen utannonserades i maj, under Arktos lansering av organisationen Nordisk alternativhöger, den svenska avläggaren av amerikanska rörelsen Alt-right. Inbjuden huvudtalare var den amerikanska rörelsens förgrundsgestalt Richard Spencer. Mötet utlovades bli den största hitintills, med målet att samla över 500 deltagare. Tre veckor innan konferensen meddelade Arktos däremot att mötet skulle genomföras i mindre skala, för en biljettkostnad på 74 dollar (cirka 620 kronor). När Arktos ställde in mötet hade bara 70 biljetter sålts och förlaget ännu inte lyckats boka en möteslokal.

Richard Spencers Stockholmsbesök skulle följas upp med ett konferensbesök i Polen, i anslutning till den nationella massdemonstration som hålls i Warzawa årligen på den Polska självständighetsdagen. Inbjudna att tala på polska organisationen Nationella sociala kongressens konferens ”Europe of future” var förutom Spencer, representanter för ukrainska Korpus Narodowy och franska Bastion Social. Spencers planerade besök har mötts av protester från bland andra American Jewish Committé, som har sitt centraleuropeiska kontor i Warzawa. ”Som det land som har haft flest offer för nazismen anser vi att de idéer som herr Spencer och hans följare förespråkar innebär ett hot mot alla som håller värderingar som de mänskliga rättigheterna och demokratin kärt, förklarade polska utrikesministeriet i ett uttalande.

De polska protesterna har fått fungera som förevändning för Arktos att avblåsa Stockholmsmötet med Spencer.

”Sedan det polska utrikesministeriet indirekt hotat att bannlysa Richard Spencer om han deltar i en kommande konferens i Warszawa och liknande indikationer har kommit från svenska myndigheter, för att inte tala om en omfattande kampanj för att hindra oss från att hyra lokaler i Stockholmsområdet, så har Richard Spencer beslutat att ställa in sin resa till Europa. Därför ställs konferensen i Stockholm in.”, skriver de på sin Facebooksida.

Richard Spencer har haft ett treårigt inreseförbud i hela Schengenområdet efter att ha deltagit på en förbjuden nationell konferens i Budapest 2014. Även den gången var Budapestbaserade svenska förlaget Arktos en av medarrangörerna, men drog sig ur för att inte hamna i konflikt med de ungerska myndigheterna och riskera sin verksamhet i Ungern.

Richard Spencer, som leder den amerikanska organisationen National Policy Institute, startade tillsammans med Daniel Friberg från Arktos företaget Alt-right Corporation och sajten Altright.com i januari. Som första lokalavdelning startades i maj Nordisk alternativhöger, under ledning av Christopher Dulny, som under våren lämnat Sverigedemokraterna som tjänsteman i partiets innersta krets.

Spencers besök skulle ge Nordisk alternativhöger en extra skjuts i uppstarten. Organisationen har än så länge bedrivit en satirisk podcast, där de försökt översätta althögerns koncept och begrepp till svenska förhållanden. Inspirationen har hämtats från en sammansmältning av postmodern teori, vit identitetspolitik och trollkulturen kring nätforum som 4chan och 8chan – lanserat som kulturkrig genom memer.

Den inställda konferensen är inte det första bakslaget. Försöket att rida på althögerns framgångar i USA har varit svåra att överföra till Sverige. I USA föll althögerns ironiska fasad med Unite the right-marschen i Charlottesville i augusti, då en marschdeltagare körde in en bil och dödade en motdemonstrant. Bakom masken av ironiserad nazism visade det sig att nazistretoriken var på allvar.

Daniel Friberg och Christopher Dulny, som deltog i marschen med Spencer, fick efter manifestationen sina greencards indragna och portades från USA. Lanserandet av Nordisk alternativhöger skapade dessutom en internationell splittring inom altright-rörelsen. Falangen kring amerikanska CounterCurrents och svenska Scandza Forum anklagade Daniel Friberg att ha läckt information om dem till Stockholms Fria Tidning (se "Althögern lanseras i Skandinavien", 17 maj 2017), för att oskadliggöra en konkurrent. Internt i Arktos utmanades Fribergs ledarskap av aktieägare, som anklagade honom för att ha stoppat förlagets pengar i egen ficka. Förlagets chefredaktör John Morgan sparkades och gick över till konkurrenten. Morgans ersättare, Jason Resa Jorjani, fångades på dold kamera av den antirasistiska organisationen Hope not Hates svenske infiltratör, när han förespråkande etnisk rensning. Jorjani uteslöts under hösten ur Arktos.

Åtsatta, decimerade och ställda inför hotet om förnyat inreseförbud tvingades därför Arktos ställa in Spencers besök och Identitär Idé. Det momentum som Trumps presidentseger innebar för althögern ser ut att ha passerat. Svenska extremhögern missade detta tåget.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Althögern lanseras i Skandinavien

Intervju

Två konkurrerande nyfascistiska nätverk lanseras samtidigt i Stockholm kommande helg. Mathias Wåg förklarar konflikten i alternativhögern.

Fascister mobiliserar inför våren

Huliganer tog initiativ till ”medborgargardet” som attackerade människor vid centralen i fredags och nya aktioner planeras redan, enligt Researchgruppens Mathias Wåg. SFT ger bakgrunden till helgens fascistiska aktiviteter.

© 2024 Stockholms Fria