Fördjupning


Antoaneta Bezlova (IPS)
  • Glada kinesiska fotbollsfans. Men Kina lyckades inte kvalificera sig till VM och tidigare i år utbröt kravaller efter att Kina förlorat en vänskapsmatch.
Fria.Nu

Korruption hotar fotbollen i Kina

Trots mångmiljardsatsningar misslyckades Kina med att kvalificera sig för fotbolls-VM 2006. Misslyckandet håller nu på att utvecklas till en nationell skandal som kan leda till reformer av den sportpolitik som kommunistpartiet drivit i syfte att vinna ära åt landet.

Förra onsdagen krossade det kinesiska laget Hongkong med hela 7–0. Men det visade sig inte räcka eftersom den närmaste konkurrenten i gruppen, Kuwait, kvalificerades sig genom att sammanlagt ha gjort ett mål mer än Kina.

Rubrikerna i landets tidningar var nattsvarta. Och bland den fotbollstokiga kinesiska allmänheten är ilskan stor. Man talar om dålig planering, dåliga domare och att matcherna inom den inhemska ligan är uppgjorda på förhand.

Under tio års tid har man i landet arbetat för att skapa en professionell inhemsk liga och ett landslag av internationell klass. Ingetdera har fungerat.

Passionen för fotboll har samtidigt lett till att fotbollshuliganismen ökat. Tidigare i år utbröt kravaller efter att Kina förlorat en vänskapsmatch mot Japan. Detta ledde fram till att landet för första gången stiftade lagar mot fotbollsvåld. När länderna möttes igen i augusti utbröt ännu en gång oroligheter. Kinesiska fans kastade flaskor, skrek obsceniteter och brände japanska flaggor efter att Kina förlorat mot Japan med 1–3.

Och även om de anti-japanska känslorna överlag är starka i Kina, beror en stor del av fansens frustration på att fotbollen i landet, till skillnad från i Japan eller Sydkorea, inte gått framåt på det sätt som man hoppats.

Trots att kinesiska spelare som Sun Jihai och Li Tie rest utomlands för att få erfarenhet, och över 50 utländska tränare importerats till landet tillsammans med vissa stora utländska spelare, har framgångarna uteblivit.

Kina deltog i VM för två år sedan men har sedan dess inte lyckats nå några större framgångar. Efter det förödmjukande misslyckandet i VM-kvalet fick den holländske tränaren Arie Haan sparken.Vissa tidningar har skyllt misslyckandet på tränaren, medan andra menar att det verkliga ansvaret ligger hos nationella fotbollsförbundet, CFA, och spelarna. Enligt Beijing Times vilar skulden på CFA och spelarna som 'tjänar mycket pengar samtidigt som deras skicklighet och kompetens inte rättfärdigar deras löner'.

Landets proffsliga ska skötas av CFA, men i verkligheten är det centralregeringen som står för besluten i form av ett särskilt sportcenter - som använder en gammal östtysk modell som förebild.

Många kinesiska fotbollssupportrar misstänker att de flesta fotbollsmatcher i den lokala serien är uppgjorda på förhand och bojkottar därför serien i en tyst protest.

CFA försökte nyligen starta om genom att skapa en så kallad superliga, med bara 12 lag i stället för de tidigare 15, samt med hårdare regler och en ny image.

Det dröjde dock bara några månader innan sju klubbar i oktober beklagade sig över att ligan var fläckad av korruption och vanstyre.

Klubbarna hotade med bojkott om inte CFA tog itu med de mutade domarna. Samtidigt krävde man att CFA skulle offentliggöra sin ekonomi under de senaste tio åren för att reda ut anklagelserna om riggade matcher.

CFA kallade då in till extramöten där man beslutade att öppet redovisa sin årsredovisning och genomföra en reformprocess. Man ville dock bara redovisa årets resultat.

CFAs ordförande Yan Shiduo har vägrat hörsamma kraven på att han ska avgå. För att lindra krisen har organisationen satt samman en kommission som har till uppgift att rensa upp inom fotbollen.

– Vi kan inte se någon väg ut om vi inte genomför reformer inom den kinesiska fotbollen, som tycks vara på väg mot en kollaps, säger Yan.

Den avgående holländske förbundskaptenen Arie Haan menar att misslyckandet att nå VM-slutspelet delvis beror på de skandaler som kantat landets inhemska liga.

– Det har självklart påverkat landslaget och spelarna, sa Haan till Kinesiska televisionen.

Enligt Haan uttrycker många kinesiska fotbollsspelare besvikelse över sina löner och att så många domare tycks vara mutade.

Hotet om en bojkott har kommit som en chock för det av kommunistpartiet uppburna CFA, och kan vara ett tecken på att stora förändringar är på väg inom landets sportindustri.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Deprimerade pappor berättar inte för någon”

Att nyförlösta mammor drabbas av depressioner är ganska vanligt, men att också många nyblivna pappor mår dåligt är inte lika känt. Fria samtalar med forskaren Elia Psouni om papporna som faller mellan stolarna hos vården.

Fria.Nu

”Bilden att medierna mörkar stämmer inte”

Att medierna mörkar negativa effekter av invandring hörs ofta i den offentliga debatten. Fria samtalar med journalistikprofessorn Jesper Strömbäck som har undersökt saken och i en ny rapport kommit fram till att så inte är fallet.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria