Skånes Fria

Stort intresse för kortfilm

Den skånska kortfilmfestivalen Pixel har bytt kostym och visar nu även långfilm. I år flyttar festivalen från Lund till Ystad och de inskickade bidragen har redan börjat trilla in.

Pixel, som numera bytt namn till Pixel Skånes Filmfestival, kommer från och med i år att arrangeras på regementet i Ystad, där Cineteket och Ystad Studios redan huserar.

– Vi vill att festivalen ska bli en mötesplats för festivalbesökare, oetablerade filmskapare och filmbranschen. Att kunna förlägga detta möte i Ystad känns gjutet, säger Lisette Nilsson, festivalkoordinator på Pixel.

Under festivalen, som arrangeras den 25–27 april kan besökare inte bara titta på massor av film utan även gå på filmfrukost, titta bakom kulisserna och delta i olika workshops.

Nytt för i år är att festivalen utökas till tre dagar och även långfilm kommer att visas.

– Det kommer till exempel att bli svensk premiär för Bollywood-filmen 1920 Evil Returns som är inspelad i Ystad och Skåne, säger Lisette Nilsson.

Fram till den 1 mars kan skånska filmare skicka in sina kortfilmer till tävlingen Pixel Talent Award. Alla kan skicka in bidrag, det enda kravet är att filmen eller filmaren ska ha anknytning till Skåne och att filmen har producerats tidigast 2012. Förra året skickades 180 filmer in.

– Antalet filmer som kommer in har ökat för varje år. Det är spännande att intresset för filmskapande växer, säger Lisette Nilsson.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Marknaden har blivit en global religion"

Att använda symbolspråk från religion och den ekonomiska sfären är typiskt för Daniel Peltz. Stockholms fria träffade konstnären som är aktuell med utställningen Tro, hopp & underskott på Botkyrka konsthall.

© 2024 Stockholms Fria