Fria Tidningen

Byggnads varslar om stridsåtgärder

Konflikten mellan Byggnads och arbetsgivarna trappas upp. En kompromiss om ett nytt kollektivavtal har inte gått att nå och nu varslar facket om stridsåtgärder för att få igenom sina krav.

Fria Tidningen berättade tidigare i veckan om att Byggnads kan bli det första facket som tecknar nytt kollektivavtal i årets avtalsrörelse. Men arbetsgivarna har stretat emot och krävt att förhandlingarna ska frysas i väntan på avtal inom industrin, som löper ut först i slutet av mars. Nu har förhandlingarna stagnerat och Byggnads går emot arbetsgivarna och säger upp kollektivavtalet, utan att något nytt har tecknats.

– Parterna har nu förhandlat i över en månad utan att vi har kommit ett enda steg närmre en lösning. Vi vill sätta tryck i förhandlingarna så att vi kan komma fram med våra frågor någon gång, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

Samtidigt varslar Byggnads om stridsåtgärder mot arbetsgivarna, som omfattar cirka 80 företag och 3 000 medlemmar på 160 byggarbetsplatser. Framförallt handlar åtgärderna om att trycka på arbetsgivarna i ansvaret för underleverantörerna, som man menar också bör omfattas av kollektivavtalet.

– Det borde vara en fullständigt självklar sak för arbetsgivarna att ställa upp på kravet om att huvudentreprenören också ska ha ansvar för att underentreprenörerna följer kollektivavtalen och de villkor som gäller på arbetsplatsen, säger Johan Lindholm.

Andra viktiga frågor rör krav på arbetsmiljöcertifiering, krav på likabehandling av inhyrd personal samt arbetstidsförkortning. Frågor som kommer bli en hård nöt att knäcka och tuffa förhandlingar väntar.

– Det här är ett varsel om konflikt som löses ut om vi inte kommer in i konkreta förhandlingar, vilket vi så klart hoppas att vi gör. Blir det ändå konflikt kommer ett antal arbetsplatser att tas ut för stridsåtgärder, säger Johan Lindholm.

Sveriges byggindustrier, BI, kritiserar Byggnads drag och menar att det var oansvarigt av Byggnads att försöka träffa det första kollektivavtalet i årets avtalsrörelse med tanke på eurokrisen och det höga antalet varsel inom byggsektorn samt industriavtalets annars normerande roll.

– De slår först och frågar sen. Dagen efter att vi varit överens om att fortsätta förhandla och vi har pratat om att förlänga avtalet så kommer de med ett varsel. De har inte bemött våra yrkanden i en enda del medan vi har bemött alla deras yrkanden, tagit dem på allvar och kommit med konstruktiva lösningar, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef, i en kommentar.

Stridsåtgärderna träder ikraft 12 mars och 19 mars.

Fakta: 

<h2>Läs även:<br><a href="http://www.fria.nu/artikel/96623">Risk för konflikt inom byggsektorn</a> (26/2)</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria