Skånes Fria

Normbrytande fantastik vinner amerikanskt pris

Efter att ha blivit hänvisad till enstaka svenska novelltidskrifter tog Karin Tidbeck tag i saken och började skriva på engelska. Nu har hon vunnit det amerikanska William L. Crawford fantasy award för sin novellsamling Jagannath. I samma veva har hon också släppt sin första svenska roman.

Jag träffar Karin Tidbeck på ett kafé i Malmö. Hon är uppvuxen i Stockholm och flyttade ner till Skåne för att gå skrivarlinjen på Skurups folkhögskola. Hon säger att hon har skrivit så länge hon kan minnas. Det började med karaktärer och manus till lajv och fortsatte sedan med noveller. Men att vara författare inom fantastik i Sverige är att vara marginaliserad. I litteraturkretsar ser man ner på genren, konstaterar hon.

– Man är helt genrefixerad istället för att fokusera på vad som händer och vilka teman som behandlas.

Men trots att möjligheterna att bli publicerad är begränsade fortsatte hon att skriva. 2010 kom novellsamlingen Vem är Arvid Pekon och två år senare släppte hon sin debutroman Amatka.

Miljöerna är tagna från ett projekt där hon kartlade sin egen drömvärld.

– Jag ville se om den kunde beskrivas som en fysisk värld. Sedan släppte jag ned några kolonister i den världen för att undersöka vad som hände med deras psykologi.

I romanen får vi följa Vanja som blivit utsänd att undersöka hygienvanorna hos befolkningen i det avlägsna samhället Amatka. Världen som beskrivs är instabil och orden bokstavligen talat formar människornas verklighet. Samhället är uppbyggt kring strikta regler och kollektivet sätts framför allt.

– Med ett begränsat antal människor i en oberäknelig värld blir fortplantningen och språket viktiga. Då måste människan sätta kollektivet framför sig själv för att inte samhället ska gå under, säger Karin Tidbeck.

Kärleksförhållandena beskrivs icke-normativt och karaktärerna är könsöverskridande. Hon är emot att litteraturen ibland klassificeras som ”kvinnolitteratur”, eftersom det aldrig talas om ”manslitteratur” på samma sätt.

– Det går inte att vara kvinna utan att vara feminist. Jag skriver i grunden feministiskt och ifrågasätter samhällsstrukturer men det är inte ”kvinnolitteratur”, som många vill kalla det.

Parallellt med utgivningen av Amatka förra året har Karin Tidbeck även gett ut novellsamlingen Jagannath i USA. I den ingår översatta noveller från Vem är Arvid Pekon? och nyskrivet material.

Samligen består av säregna historier, om en kvinna som blir gravid med en ångmaskin och varelser som imiterar människor.

– Jag är intresserad av de underliga varelsernas psykologi och fenomen som vi inte förstår oss på, säger hon.

Med Jagannath har hon nu vunnit det prestigefyllda priset William L. Crawford fantasy award och ovationerna har inte låtit vänta på sig. Författare som Ursula K. Le Guin och China Mieville har blurbat samlingen.

– Jag har fått sanslöst bra respons och osannolikt bra recensioner i exempelvis Locus, vilket är stort i fantastikvärlden. Det är ett erkännande efter allt hårt arbete.

För tillfället har hon fullt upp med att skriva manus till ett stort lajv i Göteborg, Monitorskeppet Celestra, där en båt i hamnen ska göras om till ett rymdskepp. Hon berättar att olika delar av skrivprocessen har olika soundtrack.

– Jag lyssnar på mycket filmmusik, just nu lyssnar jag på soundtracket till Bladerunner medan jag skriver om marinsoldaterna i rymden.

Har du något nytt projekt på gång?

– Jag håller på med några noveller på engelska och några projekt som det är för tidigt att prata om ännu. I mars ska jag till Bookworm Literature Festival, en internationell litteraturfestival i Kina.

Fakta: 

<h2>Fantastik är ett samlingsnamn som omfattar främst litterär och filmisk fiction. Fantasy och science fiction, skräck samt historisk fiktion är tre stora genrer som ofta inryms i begreppet. </h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Feministfirande i kärlekens tecken

8 mars

På onsdag, inför 8 mars, håller Södra teatern i arrangemanget Kärleken – en fest för feministerna. Tillställningen är tänkt som ett firande av feminismens framgångar och en motståndshandling, samtidigt som det är releasefest för Maria Svelands nya bok Hatet – en bok om antifeminism.

Mariam delar med sig av sig själv

Stockholmsbaserade Mariam Wallentin utgör vanligtvis ena halvan av duon Wildbirds & Peacedrums. Nu går hon solo och kallar sig Mariam the believer. SFT träffade sångerskan vars album Blood donation fått översvallande recensioner.

© 2024 Stockholms Fria