Recension


Fria Tidningen

Skjutglad b-film helt utan sensmoral

Hollywood tycks ha kollektiv fobi för nyskrivna manus och drämmer nu till med Hansel & Gretel: Witch hunters – en actionspäckad b-rulle som helt saknar den makabra förlagans sensmoral, skriver Martin Holmström.

En tysk vän har berättat hur han som barn brukade få lyssna till sagor av Bröderna Grimm när han låg nerbäddad i sjukdom. Febern gav en hallucinatorisk skärpa, och obehaget inför de ofta makabra sagorna fick en fysisk dimension.

Det är ganska exakt 200 år sedan Bröderna Grimm gav ut sin första samling med folksagor, och fortfarande läses de av allt från barn till litteraturvetare. De senaste åren har även Hollywood – där filmbolagen tycks ha drabbats av kollektiv fobi för nyskrivna manus – fått upp ögonen för tyska fabler. I år släpps inte mindre än fyra (!) filmer enbart om Hans och Greta. Den mest fantasifulla versionen är Hansel & Gretel get baked, där en häxa lockar in tonåringar i sitt hus med hjälp av marijuana. Störst budget har definitivt den aktuella Hansel & Gretel: Witch hunters 3d, som förmodligen är den enda av filmerna som kommer att visas på svenska biodukar.

I Witch hunters är Hans och Greta prisjägare, som märkta av sina barndomsupplevelser ägnar sig helhjärtat åt att spåra upp och döda häxor. Till slut kommer de till en by där häxor samlas i dussintal, och deras förmågor sätts på prov. Snart börjar patronhylsorna rinna från syskonens skjutvapen, som ser ut att vara återanvänd rekvisita från någon science fiction-film.

Så vad finns då kvar av originalsagan, sensmoralen kanske? Nej. Bjuds det på hallucinatorisk skärpa och ett obehag som dröjer kvar? Nej, bara teaterblod och häxsmink. Är Hansel & Gretel: Witch hunters rent av en dålig film? Jajamen.

Med 3d-glasögon och popcorn har man dock lite roligt emellanåt. Inte mycket till handling, men mycket handlande – slagsmål och kulisser som brinner och flyger i bitar. Framför allt gillar jag anakronismerna. Med automatvapen, diabetessprutor och en defibrillator i medeltida miljö visar norske b-filmsregissören Tommy Wirkola i alla fall prov på humor.

Fakta: 

Film

Hansel & Gretel: Witch hunters 3d Regi: Tommy Wirkola I rollerna: Jeremy Renner, Gemma Arterton, Famke Janssen, Peter Stormare m fl

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria