Saint-Trophime1 (2003).

Polaroidkamerans korniga magi

Publicerad:

Fotografiska visar gåtfulla pärlor av Corinne Mercadier.

Kultur
Foto

Efter att ha ögnat igenom Johan Rheborgs porträtt av kollegor och funderat över om Fotografiska får betalt för att visa Arabiska våren, en utställning där alla bilder är tagna av Dagens nyheters fotografer, hittar jag fram till Wicked gravity av Corinne Mercadier. Det är en gåtfull utställning inspirerad av drömmar, med bortvända kvinnor och föremål som tycks sväva i luften.

En nyare svit av fotografier är tagna med digitalkamera. Dessa har hög kontrast, mycket svärta, med öde landskap och svart rymd omkring. Det är för digitalt och avskalat för att gripa tag. Estetiken påminner om moderna sci-fi-filmer med låg budget.

De äldre fotografierna, från 2000-talets första hälft, är tagna med polaroidkamera och har ett helt annat sug. Här finns en kornig magi som för tankarna till skräckfilm och gamla ”fotobevis” för övernaturliga fenomen. Det är riktigt kusligt emellanåt, med en mystik i bilderna som inte känns sökt eller konstlad. Den primitiva tekniken skapar en osäkerhet, det tycks ruva ett hot i den gryniga oskärpan.

Knappt en rad har skrivits om Wicked gravity, en pärla som förtjänar uppmärksamhet. Tyvärr verkar det vara väldigt svårt att få tag i planscher av Corinne Mercadiers fotografier, varför jag fått nöja mig med att byta bild på datorns skrivbord.

Stockholms Fria